35) Loslaten en met aandacht verder...

Loslaten: wat is dat toch moeilijk.We hebben zo graag controle over alles.Overal zijn we voor verzekerd. En als er dan iets niet onder controle is te houden, krijgen we een zenuwinzinking. Waarna we direkt een pilletje bij de dokter halen en dat moet onmiddellijk helpen. Hebben we te veel wijn geconsumeerd en staan op met hoofdpijn? Neem maar een paracetamolletje.Maar dat is niet zo onschuldig als men denkt.Paracetamol kan bij teveel gewoonte gebruik,hoofdpijn veroorzaken en nog meer zelfs....Maar die hoofdpijn is een seintje van het lichaam om net zoveel alcohol te drinken dat je er niet ziek van wordt. Geef je geen acht op dit fysieke seintje, dan krijg je gegarandeerd hardere klappen. Het valt me op dat er veel mensen zijn die niet goed naar het lichaam luisteren.Als ik uitvraag tijdens een homeopatisch consult wat voor soort pijn men als klacht heeft,dan moet er diep worden nagedacht... Maar er is een vooruitgang te bespeuren in het laatste halfjaar:men wordt veel bewuster wat het eetpatroon betreft.Er worden zelfs etiketten gelezen ivm verborgen suiker toevoegingen, hoewel men echt niet overal op de etiketten vermeldt dat er suiker of fructose is toegevoegd.Ook weet men niet dat er vaak suiker in kant en klare maaltijden wordt gestrooid. . Nu,in de eerste week van 2013,is de vraag naar een homeopatisch middel om af te vallen,nogal eens gesteld.Dat is er.Maar:je kunt zelf zoveel doen .Ik heb EEN eenvoudig advies: kies, een maand lang,elke dag een maaltijd uit,waarbij je je voorneemt, iedere hap 30 maal te kauwen.Eet die ENE maaltijd in eenzaamheid,zonder boek, zonder radio of andere geluidsbron, en houd je gedachten bij wat je doet:eten en laat de weegschaal in de kast,alsmede de centimeter. VOOR je dit voornemen gaat uitvoeren, meet je je..Geen stress.Kijk wel elke dag met aandacht in de spiegel en merk op dat je al een mooier figuur begint te krijgen. Toch maar een tweede advies:laat die maand ALLES wat zoet smaakt, uit je voeding weg.Na die maand pak je de centimeter en dan zul je al resultaat zien. Wil je een op maat gesneden voedingsadvies: ik wil je graag helpen.Ik beloof je dat je helemaal geen zin in zoet meer hebt....

terug naar boven


34) Irisdiagnose: een preventief middel

Sinds mijn vestiging bij de "Body and Health Factory, heb ik vooral op de open dag in November, ontzettend veel ogen in zeer korte tijd mogen zien.Helaas heb ik niet iedereen kunnen informeren w.b. dit hulpmiddel voor mijn andere disciplines, zoals homeopathie en voeding. Het bijzondere van de irisscopie is, dat je in het oog kunt zien wat iemand op dit moment beperkt, zonder dat mij dit is verteld.Zo kun je ook zien wat iemand later zou kunnen beperken zodat je nu al maatregelen daartegen kunt nemen. Toch kent ook de irisscopie haar beperkingen net als de reguliere medische diagnostiek.B.v.operaties en verwijderde organen laten geen sporen na in de iris, omdat er door de narcose geen impulsen via de zenuwbanen kunnen worden doorgegeven.Maar daar staat tegenover dat op de plek van het verwijderde orgaan in de iris meestal wel een aanwijzing te zien is, dat daar iets mis is geweest. Wist je dat voeding de ontwikkeling van de kleur van het oog beinvloedt tijdens het leven,ongeacht de basiskleur? Chemische processen bij ziekte kan pigmentering oftewel kleuring in de iris veroorzaken.Deze pigmentering duidt op stofwisselingsstoornissen.Dit pigment bestaat uit melanine (kleurstof), en wordt ook aangetroffen in huid en haren. Door een goed voedingsadvies kan de stofwisseling weer op peil worden gebracht. Pigment in de iris kan dan ook weer verdwijnen of lichter van kleur worden. Frappant is dat bij haast de helft van de onderzochte ogenparen,helder wit pigment te zien was. Dit is een aanwijzing dat het afweersysteem grondig onder de loep genomen moet worden.Als darmtherapeut vind ik het verhelderend dat er met EEN oogopslag te zien is, hoe het met de gezondheid van de darmen gesteld is. Als er op het darmveld veel wit wordt geconstateerd dan is er sprake van een verstoorde bacteriehuishouding. De kleur wit geeft i.h.algemeen aan dat er ontstekingen zijn te verwachten.

terug naar boven


33) De iris: de spiegel van de ziel

Tijdens mijn Opleiding Ooganalyse was ik blij verrast toen ik eigenschappen in eigen ogen leerde zien, die mij totaal onbekend waren.Het waren vaak leuke eigenschappen, maar ook leerde ik zien waaraan ik nog kon gaan werken.Daarnaast was het ook een APK keuring:ik leerde zien waar de organen te weinig of te veel actief waren,of ik daar in de toekomst moeite mee zou krijgen of waarschijnlijk niet .In de iris is nl. te zien of er sprake is van alarmtekens: of er bv onvoldoende afvalstoffen kunnen worden afgevoerd, of er klachten kunnen komen van de gewrichten , de darmen,enz. Niet alleen de iris is belangrijk, maar ook de sclera, het oogwit.De stand en vorm van de pupil.Toen ik net begon met mijn Praktijk, kwam er een dame binnen met het verzoek om haar te vertellen wat voor klachten ze had.Aangezien ik uit een degelijk Gereformeerd nest kom was ik onbekend met het praktiseren van helderziende waarnemingen..Ik neem dus altijd eerst een anamnese af, omdat ik wil weten wat het voorgeslacht aan de patient heeft meegegeven en wat de patient zelf bij de geboorte meeneemt. Ik moet verbanden kunnen leggen en de samenhang tussen de symptomen begrijpen. Op 4 November, in mijn nieuwe Praktijk aan de Boelekade,34 ga ik vanaf 13.00 uur, gratis een kijkje nemen in je oog, vertel wat ik zie, hoor wat je zelf nog mij wil vertellen en geef zo een beknopt iriscopie consult.Je kunt ook nog een iris-foto laten maken of je kunt een cadeaubon bestellen voor een iris-foto van een dierbare. Je hebt de kans tot 18.00 uur. Ook wat betreft de Klassieke Homeopathie en/of Darmtherapie is er een mini consult mogelijk. Wist je, dat ik je tevens kan ondersteunen wanneer je maar niet wilt afvallen?

terug naar boven


32) Ik kan niet slapen... HELP...

Een patiënt komt mijn Praktijk binnen met een tegenwoordig veel voorkomende hulpvraag: 'Ik kan niet in slaap komen en ALS ik eenmaal slaap word ik om 4 uur wakker en ik kan niet meer slapen. Tegen de ochtend slaap ik in en dan gaat de wekker.. "Kunt u mij helpen, want ik ben ontzettend moe, heb een kort lontje. Ik ben ongeduldig en kortaf, in mijn werk, en ook thuis raken de gemoederen verhit . Om mij weer wat fitter te voelen op mijn werk neem ik 10 kopjes koffie per dag en in de avond een fikse borrel als slaapmutsje". Na het interview met de patiënt" (waarvan ik de klachten iets heb aangepast zodat niemand zich kan herkennen), waarin ik vragen stelde zoals: "Sinds wanneer heeft u er last van? Had u deze klacht al eens eerder? Zijn er omstandigheden waardoor deze klacht optreedt?"en nog veel andere vragen, ging ik als Sherlock Holmes, zoeken naar de oorzaak en naar de juiste middelengroep, die deze patiënt zou kunnen genezen van deze nare en op lange duur, gevaarlijke klacht. Eerst wil ik rust in de tent brengen, pas als die rust er is, kan ik aan genezing gaan denken. N.a.v. de antwoorden van deze patient op mijn vragen kwamen er 2 middelen tevoorschijn, die ik aan de patiënt ter hand stelde: Coffea en Nux Vomica.Ook gaf ik hem nog een paar voedingsadviezen en Schusslerzouten en drukte hem op het hart de "straffe borrel" niet meer zijn keelgat te laten strelen.Misschien kun je daar makkelijker op inslapen, maar doorslapen niet. Tevens raadde ik "Chi Neng Qi Gong" aan,die ook meditatieve oefeningen kent, waardoor je heerlijk gaat slapen en je vitaliteit wordt verschaft. Deze patiënt belde mij op tijdens het spreekuur een week later en vertelde opgetogen dat hij heerlijk geslapen had,slechts 2 dagen na gebruik van alleen Nux Vomica.(Coffea had ik meegegeven wanneer Nux te weinig zou doen).Wie zei ook weer dat homeopathie langzaam zou werken? Ik hoop dat je nu niet naar de drogist holt om Nux Vomica te kopen, om lekker te slapen. Want homeopathie is geneeskunde voor JOU, als uniek mens, waarvan er maar EEN zoals jij op de wereld rondloopt. Want misschien is Nux Vomica helemaal het middel niet dat voor Jou geschikt is. Overigens was de behandeling van deze patiënt nog niet klaar: het pad naar genezing moest nog worden gelopen. Jantsje Dekker,Klassiek Homeopaat en Orthomoleculair geneeskundig therapeut.

terug naar boven


31) Robinia: de meesterlijke maagzuurremmer zonder bijwerkingen

Zuurbranden:een hinderlijke, vaak nachtelijke aktiviteit:de inhoud van de maag en van het duodenum (12-vingerige darm tussen maag en dunne darm) komt in de slokdarm. De maagzuren zijn heel sterke zuren.Ze zijn nodig om eiwitten af te brekeno.a. Veel mensen denken dat zuurbranden ontstaat door een teveel aan maagzuur.Maar dat is een misvatting:het kan ook een tekort aan maagzuur zijn.Voor de homeopaat is het eerste dat moet worden gedaan:de oorzaak opzoeken. Zuurbranden kan vele oorzaken hebben:Stress, een Helicobacter Pylori infectie, die de maagwand overprikkelt, waardoor er meer maagzuur wordt aangemaakt,medicijnen:ontstekingsremmers en pijnstillers zoals Ibuprofen, Aspirine, Diclofenac en Naproxen die de beschermende slijmvlieslaag van de maag aantasten. Daarnaast kan maagzuur ook ontstaan door voeding die niet goed verdragen wordt. Ik denk aan vleessoorten, schaaldieren, vet enz. In het geval van maagzuur ga ik altijd een iris analyse doen:de iris geeft de huidige staat aan van maag en darmgebied, maar de pupilgrootte en stand zegt ook veel. Daarnaast vraag ik naar de ziektebiografie van de ouders:hebben zij ook deze klachten doorstaan? Als Darmtherapeut buig ik mij over het voedingspatroon en het stoelgangpatroon.Want:bij deze klacht mag je niet lang doorlopen:de slokdarm kan beschadigd raken. Er moet snel iets gebeuren. Waarom noem ik juist Robinia als Klassiek Homeopaat? Robinia is de pseudoacacia.Komt uit Noord-Amerika. Een zaadje is geplant door Jean Robin, een plantkundige in dienst van Hendrik de Vierde van Frankrijk.(Die boom is er nog steeds), in Parijs). ALS de klachten wijzen naar dit middel, is succes menselijkerwijs verzekerd. Tenslotte een algemene tip vanuit de orthomoleculaire hoek: neem de tijd om te eten: niet tegelijk de krant lezen of tv kijken of met de andere gezinsleden in debat gaan. De spijsvertering begint in de mond: houdt de tong dus goed in beweging om te kauwen.

terug naar boven


30) Medicijnloos ziekenhuis: is dat mogelijk?

In het midden van de jaren "80, begon DR.Pang Ming , opgeleid in de oosterse en westerse geneeskunde, zijn onderzoek naar een laagdrempelig gezondheidssysteem, dus voor iedereen bereikbaar en betaalbaar. Hij werkte samen met verschillende Chinese universiteiten om de effectiviteit van ZHINENG QIGONG te onderzoeken.Dat was een medische afsplitsing van Qigong oefeningen. Dr.Pang Ming had het voornemen, om mensen te leren ZICHZELF te genezen. En dit resulteerde in de oprichting van een medicijnloos ziekenhuis, het Huaxia-Centrum, in China, waar mensen alleen maar Zhineng Qigong beoefenden. GEEN medicijnen dus. Eigenlijk leerden de mensen die een gezondheids"uitdaging" hadden, de kunst van zelfgenezing.Meer dan 3.00.000. patienten bezochten het Centrum, dat ruim 10 jaar bestond. Ruim 180 ziektebeelden, waarvan vele levensbedreigend, werden in een groot onderzoek opgenomen.De mensen die binnenkwamen, werden eerst getest door in het Westen opgeleide artsen met westerse diagnostische apparatuur, en bij het verlaten van het ziekenhuis, gebeurde dit weer. Zhineng Qigong is, doordat het ziekenhuis om politieke redenen moest sluiten en de artsen die daar werkten, Zhineng naar elders brachten, verspreid over de hele wereld. Zhineng werkt zowel preventief als curatief. In de Chinese Geneeskunde wordt ziekte gezien als een gevolg van blokkades in de Chi stroom in je lichaam.Volgens deze geneeskunde zijn emoties verbonden met je organen Dr.Pang Ming wilde dat de oefeningen gemakkelijk zouden zijn;welnu,1 dagworkshop of een 10-tal lessen van vijf kwartier kunnen volstaan om de hoofdoefening van Zhineng Qigong aan te leren.Dit is de Lift Chi Up,Pour Chi Down oefening. Door het uitvoeren van de bewegingen, worden de meridianen in je lichaam geopend en gevuld met Chi: dit is levensenergie.Er is sprake van een voortdurende uitwisseling van externe Chi die aangetrokken wordt en interne Chi, die afgevoerd wordt.

terug naar boven


29) Hooikoorts in januari

Vanaf half december veroorzaken de pollen van hazelaar en els hooikoortsklachten. Helaas schuift de start van het hooikoortsseizoen naar voren op. Dat betekent dat homeopaten nu al de eerste patiënten ontvangen met hooikoortsklachten. De klachten variëren van brandende, tranende en jeukende ogen en keel tot een verstopte neus. Vaak helpen allerlei in omloop zijnde ‘geneesmiddelen’ niet of weinig. Dat komt, omdat hooikoorts constitutioneel mag worden behandeld, anders werkt het palliatief(verzachtend), maar niet genezend. Dat wil ik nu graag eens uitleggen aan mensen die geen reguliere geneesmiddelen wensen (om reden van bijwerkingen), maar geen afdoende remedies kunnen ontdekken. Welnu, wanneer u bij mij komt, ga ik eerst uitvragen, wat de klachten precies zijn, hoe lang u het al heeft en of het al voorkwam in de familie.Ook wil ik graag met u ontdekken wat, behalve de hazelaar, de onderliggende oorzaak kan zijn van de hooikoortsklachten. Door stress bijvoorbeeld kunnen latente hooikoortsklachten zomaar manifest worden. Wanneer wij, klassiek homeopaten, de oorzaak kunnen achterhalen, is er 95 procent kans op volledige genezing. Sommige mensen denken dat de homeopatische middelen ‘tovermiddelen’ zijn en denken ze dat ze onmiddellijk helpen. Maar hooikoortsklachten vergen een geduldige inslag. De klachten zijn niet 1-2-3 weg. Wel is het zo dat de homeopathische geneesmiddelen geen bijwerkingen hebben. Maar hooikoorts moet constitutioneel behandeld worden. Eerst ga ik u een middel aanbieden, die de klachten tot het minimum terugbrengen. Daarna ga ik over op het toedienen van een mineraal, geflankeerd door zo nodig Schusslerzouten. Ik denk dat het een goed idee is, om eens een uurtje te besteden aan de uitleg over de behandeling van hooikoortsklachten. U kunt dan uw klacht op tafel leggen, ik ga een paar middelen met u bespreken die zouden kunnen werken en we maken er een leuke zaterdagmiddag van. Ik werk anders dan de meeste homeopaten: ik werk met een reukdosis: dat gaat snel omdat de informatie meteen naar het limbisch systeem van de hersenen gaat.

terug naar boven


28) Homeoapthie en kanker (1)

Het Licht wint ALTIJD. Gisteren viel het Tijdschrift van de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland in mijn brievenbus.Dit nummer heeft als thema:"Strijden tegen kanker met homeopathie". Omdat ik zelf deze vreselijke ziekte heb doorgemaakt weet ik hoe afschuwelijk het is als je hoort dat je kanker hebt.En juist als je dit hoort vlak voor de Kerstdagen, de dagen van hoop en een feest van licht,dit letterlijk ten hemel schreiend is. Iedereen reageert anders op dit voldongen feit: je kunt opstandig worden, of juist gelaten, moedeloos.Daarom wil ik woorden van hoop aanbieden, met name van Ewald Stoteler, mijn leraar aan de Homeopathie Academie Nederland .Hij schrijft in een intervieuw in dit Tijdschrift over zijn ervaringen met kankerpatienten:"Homeopathie kan erger voorkomen.. 85 % van de patienten met kanker had in het laatste jaar voor de kanker een grote emotionele crisis. Deze crisis is dan de druppel die de emmer deed overlopen. De weerstand van mensen wordt hierdoor zodanig verminderd dat iets wat zich eerst op dynamisch vlak bevond, als mogelijkheid, nu een plaats krijgt in het lichaam:kanker.Als homeopaat heb ik het geluk dat ik mensen die ik voor andere klachten behandel op consult krijg na een emotionele crisis.Dan weet ik dat je erger kunt voorkomen met homeopathie.Daarnaast kun je met homeopathie voorschrijven op mogelijk erfelijke belasting, bv veel kanker in de familie en dat behandelen VOORDAT het zich geuit heeft in ziekte" Einde citaat. Ik denk dat hier de grote kracht van homeopathie wordt geraakt als aanvulling op de reguliere behandeling.Weinig mensen weten dat homeopatische geneesmiddelen uitstekend werken bij pijnbestrijding ,tegen misselijkheid tijdens chemokuren en, wanneer de kanker al vergevorderd is, men veel rustiger afscheid kan nemen van het leven.Met een homeopatische behandeling is de patient verzekerd van een menswaardig leven. Daarom kan ik u nu vanuit een vast geloof , gezegende Kerstdagen toewensen.

terug naar boven


27) Is er een antwoord op steeds duurder wordende zorg?

Het eerste en fundamentele antwoord voor gezonde en chronisch zieke mensen:verhoog de weerbaarheid.zorg voor het eten van veel groente en fruit. Zo mogelijk: vermijdt stress. Doe elke dag iets waar je blij van wordt en draag er zorg voor, negatieve personen te mijden.sluit je af voor doemdenkers, hypegrage lieden, angsthazen e.d.omring je met optimisten en onderhoudt het relativeringsvermogen. Het tweede antwoord:ik denk nu aan de ouder wordende mens: valpreventie. Het is van belang dat de ouder wordende mens meer gaat bewegen. De bewegingsleer:" zhineng qigong", een methode ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door de chinese arts: dr.pang ming.het bijzondere is, dat na de culturele revolutie in china( 1966-1976), de chinese overheid vond dat de zorg te duur werd en daarom de opdracht gaf, deze bewegingsleer wetenschappelijk te onderzoeken. Een link dus naar de tijd van nu.zhineng qigong is een medische afsplitsing van qigong en stimuleert het afweersysteem. Helpt het proces van artrose en artritis te vertragen, te stoppen. Tevens kan het helpen om het medicijngebruik te reduceren. Deze bewegingsvorm maakt dat men zich veel vitaler voelt Wist u dat er hoe langer hoe meer mensen zich naar de complementaire geneeskunde wenden met een hulpvraag? Deze geneeskunde is immers veel goedkoper dan de reguliere geneeskunde en de geneesmiddelen kennen geen bijwerkingen. De homeopathie is de meest gevraagde geneeskunde op dit moment. Stel: in het weekend krijgt uw kind een heftige oorontsteking.niets helpt, de koorts stijgt. U belt de hap en de molen wordt in gang gezet, hetgeen tijd en geld kost.echter:de homeopathie bezit geneesmiddelen die uw kind vaak binnen tien minuten van de pijn af kunnen helpen. Apotheek aan huis: Het derde antwoord is: zorg voor een homeopatische huisapotheek. Voor de eventuele calamiteiten kun je leren zelf een huisapotheek samen te stellen, onder deskundige leiding van ondergetekende. Misschien een origineel sinterklaascadeau?

terug naar boven


26) Chineng Qigong - Het antwoord op fysiek, emotioneel en mentaal overgewicht

Wegens de uitzonderlijk grote belangstelling voor de cursus "Zhineng Qigong" wil ik graag nog iets meer vertellen over deze Bewegingsleer uit China. Het valt me op dat slechts weinigen bekend zijn met deze medische afsplitsing van Qigong. Hoe kan het dat Zhineng helpt bij afvallen? Deze oefeningen helpen o.a. om vet te verbranden of om te zetten in voeding. Daarnaast zorgen specifieke oefeningen ervoor dat hongergevoel wordt weggenomen op momenten dat we trek krijgen. Het eetpatroon gaat veranderen en zal hypoglykemie tegengaan. Je weet wel: als je niet op tijd eet, kun je duizelig worden, je concentratie is ver te zoeken en je wil iets zoets. Dit kan resulteren in diabetes, als je steeds aan die zoetbehoefte tegemoetkomt. Bewegen helpt om de glucosegehalten van je lichaam op peil te houden . Zhineng helpt ook om je pijntolerantie te verhogen. En wel door het endorfinegehalte (de natuurlijke pijnstillers in je lichaam) te verhogen. Bv: menstruatiepijn, hoofdpijn. De natuurlijke diepe ademhaling die ontstaat tijdens het oefenen, maakt dat er meer zuurstof in de bloedbaan wordt gebracht, waardoor het verkrampingen opheft. Beweging vermindert het klonteren van het bloed, waardoor je de kans dat je een hartkwaal krijgt, verkleint. Zhineng verbetert je vermogen om na te denken. Het verhoogt je productiviteit door je te helpen het hoofd rustiger te maken -en daar ligt de link met Mindfulness-: in het hier en nu te leven. De concentratie wordt specifiek getraind. Je zult hierdoor ook beter slapen. Je immuunsysteem gaat weer goed werken. De belangrijkste oefening van de serie die Dr.Pang Ming heeft samengesteld is de "Lift Chi up, Pour Chi Down"oefening. Een makkelijk te leren oefening die als doel heeft de Chi-de oerenergie - aan te trekken en gebruikte energie terug te geven. De meridianen worden geopend zodat blokkades worden opgeruimd en de energie kan stromen door deze kanalen. Zhineng is tevens een healingsmethode:de Laogong punten in de handen worden geactiveerd:zo heb je je dokters altijd bij je. En:last but not least: de zorg wordt duurder. Hoe minder wij de zorg nodig hebben hoe beter.

terug naar boven


25) Kennismaken met mindfulness voor zorgverleners en onderwijsgevenden

Zoals we allemaal weten zijn bovenstaande beroepen niet de gemakkelijkste. De stress kan zo oplopen, dat men zich nog nauwelijks kan ontspannen.Laat staan dat men de problemen die deze beroepen met zich meebrengen, .los kan laten. Overmatige stress kan een ernstig gevaar voor de gezondheid zijn. Mensen hebben dan een groter risico op ziektes als hoge bloeddruk, maagzweren, hartinfarct, slaapstoornissen, zijn meer vatbaar voor infecties en klachten aan spieren en botten, om er een paar te noemen..Het resultaat is dat mensen vastlopen in hun werk. Vaak, te vaak, worden kalmerings-en slaapmiddelen voorgeschreven, maar deze zijn niet probleemoplossend. In de Opleidingen voor zorgverlenende beroepen, maar ook in het Onderwijs, wordt weinig of geen aandacht geschonken aan ontspanning en Mindfulness.Nu pas is er op een Hogeschool in Nederland Yoga en Mindfulness in het lesprogramma opgenomen. Het is dus duidelijk dat we voortdurend in de Doe-modus staan, een term uit Mindfulness. Hoe stap je daar nu uit, in deze hectische tijd, waarin je van minuut tot minuut op de hoogte wordt gehouden van alle belangrijke en onbelangrijke nieuwtjes? Gelukkig hebben we een vrije wil en het is jouw keuze of je mee wilgaan met deze nieuwsstroom. Kun je uit die stroom stappen? Wil je dat ook? Mindfulness leert ons stil te staan bij het moment, bij de ervaring van nu. We leren om vanaf een afstand naar onze gevoelens en ervaringen te kijken,om toeschouwer te zijn in plaats van deelnemer. We komen dan van uit de Doe-modus in de Zijn-modus . Om het verschil bewust te maken van wat we voelen/denken en wat er echt aan de hand is.Dan ontstaat er een heerlijke rust en heb je tijd om te genieten van de kleine dingen in het leven, te genieten ook van je uniciteit als mens.

terug naar boven


24) Het succesvolle trio: klassieke homeopathie, oogdiagnostiek en darmtherapie

Wat is dat leuk te horen dat deze column met zoveel plezier gelezen wordt.Ik vind het heerlijk U te vertellen over mijn passie en levensbestemming: mensen een poosje begeleiden op hun levenspad met de middelen die mij ten dienste staan. Dit is voorlopig mijn laatste column en in Aug. as, hoop ik U weer meer te kunnen vertellen,o.a. over mijn laatste studie: Opleiding Instructor Zhineng Qigong, die ik in Juni as hoop af te ronden. Dit is een genezingsmethode en meditatie in beweging, met een onmiddellijk te voelen resultaat.In Sept. as hoop ik dan workshops te gaan geven.

KIJKT U VOORAL OP MIJN SITE, DAAR STAAN DE NIEUWE CURSUSSEN STEEDS VERMELD. Wat bedoel ik met"Het succesvolle trio?" Welnu, de een kan niet,zoals ik bemerkt heb,zonder de ander.Wanneer iemand bij mij komt met een klacht kijk ik eerst naar welke geneeswijze het best bij deze persoon zal passen.Veel klachten komen voort uit de darmen.Door het gehaaste leven wordt er niet altijd gezond gegeten."Laat voeding Uw medicijn zijn en medicijn Uw voeding" is een gevleugelde uitspraak geworden. Soms is het nodig om een niet invasief laboratorium-ontlastingsonderzoek te entameren en kan ik gericht aan het werk gaan met zo snel mogelijk resultaat.Tevens kijk ik met de irismicroscoop in het oog en kan dan onderkennen WAAR in de darmen mogelijk iets aan de hand zou kunnen zijn.Ik stel geen diagnose maar kijk vooral naar hoe weerbaar iemand is, of de afvalstoffen goed worden afgevoerd en hoe de huidige staat van de functie der organen is. Ik ondersteun het proces met KLASSIEKE HOMEOPATHIE. Ik adviseer alleen een reukdosis zodat de darmen niet onnodig worden belast..

terug naar boven


23) Mindfulness en mindfulness-yoga bij angst, pijn en stress reductie

In mijn Praktijk voor Klassieke Homeopathie en Darmtherapie ontmoet ik veel patienten die een spastische darm hebben , vaak klagen over pijn terwijl reguliere onderzoeken niets aan het licht brengen. Wanneer iemand dan bij mij komt, met wanhoop in het hart, is mijn eerste vraag als rechtgeaard klassiek homeopaat:"Wanneer is het begonnen? En zijn er in die periode dingen gebeurd die veel impact hebben gehad?" Als je de oorzaak weet te ontmantelen, is er 95 % kans op genezing. Wanneer de oorzaak niet boven water komt, gebruik ik Mindfulness training, Mindfulness-Yoga, maar ook visualisatie en meditatie als hulpmiddelen. Iemand met een spastische darm heeft pijn, stress en is vaak angstig want:de artsen kunnen niets vinden.Dat geeft angst:men heeft geen controle, men voelt zich machteloos en zo krijg je een vicieuze cirkel. Hoe kom je daaruit? Eerst is het van belang dat je een goed contact krijgt met je eigen lichaam.Daarom begin ik met ademoefeningen, vervolgens elk stukje van het lichaam leren voelen en speciaal de buik leren voelen. Maar ook: de stem gebruiken met speciale klanken voor de buikorganen.Dus: een klankmassage. Wanneer het lichaam signalen gaat afgeven, luisteren we niet of nauwelijks. Dan worden de klappen harder:we krijgen sterkere symptomen. Van belang is ook dat je gaat nadenken over de pijn. En dat is lastig.We vermijden veel liever de pijn, we spoeden ons liever naar de pijnstillers zodat we door kunnen jachten.En waarom? Is het van belang dat in de afscheidsrede , voor je definitief ten grave wordt gedragen, wordt gezegd: "Hij of zij werkte zo hard?" Waarom wil je maar door jakkeren? Misschien wil je je bewijzen? Waarom? Het is goed om na te denken over de reden waarom je jezelf haast geen rust gunt.Je kunt dat "mediteren" noemen, maar:ga er in ieder geval voor zitten.Denk ook na over de lokatie, bv pijn in de buik.De psychologie van :"the second brain" wordt door de wetenschappers driftig onderzocht. Tijdens Mindfulness-Yoga wordt geleerd in conclaaf te gaan met je lijf, maar ook met je pijn.Ga de lokatie na, de soort pijn, het tijdstip van opkomen en merk op wanneer die pijn er niet is.Yoga kan je eveneens op veel fronten helpen om met die pijn om te gaan.Je kunt de controle terugkrijgen die je kwijt was.De oefeningen die je leert tijdens Mindfulness Training of Mindfulness-Yoga kun je ook gebruiken om je partner of familieleden te ondersteunen die pijn hebben. De hedendaagse wetenschap en de yogatraditie leren ons allebei dat er geen duidelijke scheiding is tussen bv buikpijn en emotionele pijn:, zoals een depressie.Beide vormen van pijn zitten in lichaam en geest en beide vormen reageren op een lichaam-geest benadering zoals yoga. Wat kun je zelf nog meer doen? Bijvoorbeeld de energie uit je handen leren gebruiken, voor jezelf, maar ook voor anderen.Quantum Touch is daar een prachtig voorbeeld van.

Tenslotte :denk aan Mindful eten: al je spijsverteringsorganen zullen je dankbaar zijn en je valt er nog door af ook.

terug naar boven


22) Yoga en aandacht

Het is een feest, de dag te beginnen met yoga. Zeker op Maandag, wanneer je, na een dag of twee van ontspanning,je weer aan een vaste werktijd mag houden. Eerst is het goed, om een kwartiertje meditatie te doen en de dag voor te bereiden. De mensen voor je te zien die je gaat ontmoeten. Daarna ben je gereed om de hatha-yoga oefeningen te gaan doen. Van groot belang is om bv. met de zonnegroet te beginnen en die kun je op allerlei manieren doen:als fitness, of juist meditatief. Deze zonnegroet doet zoveel met je lijf:het doet de klieren van het hormoonsysteem goed met elkaar communiceren, maakt je leniger, je gewrichten soepeler en staalt je uithoudingsvermogen. Het verbetert je humeur en laat je bloed sneller stromen. In India doet men deze zonnegroet tot op hoge leeftijd.... Na deze zonnegroet is het goed,het lichaam na te voelen en het te vragen:"Wat heb je nu nodig?" Je krijgt beslist antwoord:prettig of niet prettig. Maar het geeft je volgende oefening aan die je kunt doen. Als je zo met je lichaam communiceert,voorkom je een burn-out. Het is niet voor niets dat de yoga-uren zo vol zitten. Het is nl. ook een verademing dat je anderhalf uur tijd voor jezelf hebt, zeker als je kinderen hebt. Wat zou het heerlijk zijn als ouders tijd vrij maakten en de yogaoefeningen met het hele gezin deden,als vast ritueel op een bepaalde tijd .Bijvoorbeeld:op Zaterdag of Zondag .Ook voor partners is het leuk om het samen te doen, het schept saamhorigheid. Ik heb U al eerder gemeld dat ik nogal wat patiënten krijg,als klassiek homeopaat, waarvan de spijsverteringsorganen niet optimaal werken. Ook hierbij is de yoga van onschatbare waarde. Een tweede tip die ik mag geven om Uw gedachten tot rust te brengen, is: de dag, voor je gaat slapen, nog eens door te nemen. Wat ging er goed, wat wist je nog niet te handelen? En kijk daar met mildheid naar. En dan citeer ik uit een gedicht van Alice Nahon : 't Is goed in 't eigen hert te kijken Nog even voor het slapen gaan, Of ik van dageraad tot avond Geen enkel hert heb zeer gedaan. Als we zo gerust de nacht in kunnen gaan zullen we zeker een goede nachtrust hebben. Dat wens ik U van harte toe.

terug naar boven


21) Het homeopathische consult, een kijkje in de keuken

Stel, U heeft een klacht en regulier is U medegedeeld dat er niets gevonden is, na allerlei testen te hebben ondergaan. U houdt die klacht en U gaat eens shoppen op internet naar de 4 meest bezochte aanvullende geneeswijzen:homeopathie, natuurgeneeskunde,acupunctuur of ayurveda. Als U op mijn site komt, zult U geïnformeerd worden over de verschillende disciplines, die ik kan hanteren, naast en ter aanvulling van de homeopathie. Daarnaast hebt U misschien gehoord van de goede resultaten die vrienden en vriendinnen ervaren hebben en U neemt de telefoon ter hand. In het gunstigste geval treft U mijzelf en U krijgt meteen al een bepaald gevoel: wel of niet goed. U vertelt de reden van uw oproep en wij maken een afspraak. Vooraf vraag ik U om wat "huiswerk " te doen:graag de erfelijke biografie, want Uw voorouders hebben ws. ziekte ervaringen en Uw ouders zijn dus van groot belang in deze biografie en vooral de moeder heeft grote impact. Tevens heb ik graag een recente pasfoto en een foto van U als kind. Soms stuur ik een vragenlijst op, zowel orthomoleculair als homeopatisch en de antwoorden neemt U dan mee. U is reeds medegedeeld, dat een eerste consult ws. anderhalf uur zal duren. Wanneer U binnentreedt, heb ik al meteen een eerste indruk van U : bv. uw gelaatskleur,de helderheid van de ogen, de handdruk zegt veel en Uw manier van lopen en zitten .En: uw stem. Zoals ik al eerder heb uitgelegd: een stem liegt nooit. Ik let op spreektempo,volume,klankkleur,taalgebruik. Daarnaast op houding en kleding:dit vertelt al heel veel. Daarna vangt het interview aan. Ik tracht alle symptomen te onthouden en maak ondertussen aantekeningen. Dat betekent niet, dat ik niet luister, maar omdat er meerdere patienten op een dag komen,zou ik misschien in de war kunnen raken zeker als er twee dezelfde klachten "binnenkomen". Welke vragen kunt U, naast de vragen van de vragenlijst, verwachten? Daarover ga ik U DV vertellen tijdens de lezing op 28-2-08.

terug naar boven


20) Orthomoleculaire Geneeskunde en Homeopathie: een uitstekend huwelijk

Allereerst, beste lezers en lezeressen ( de reacties op mijn columns komen van mannelijke en van vrouwelijke zijde), wil ik U een uitermate leuk 2009 toewensen, met een uitmuntende gezondheid. Naast mijn plannen voor nieuwe, boeiende yogalessen,het opzetten van een nieuwe Homeopathie Praktijk in Leidschendam en het afronden van twee studies,wil ik U informeren in deze columns over de chronische ziekten, waar de homeopathie heel erg veel goed kan doen, maar ook over de acute ongelukjes, die ons onverhoeds kunnen overkomen, en waar de homeopathie direct kan inspringen. Nog altijd hoor ik, dat men denkt dat het lang duurt voor b.v. oorpijn bij een jong kind, verdwijnt. Niets is minder waar.Het gaat goed met de homeopathie:naar aanleiding van een onderzoek is gebleken,dat in 2007 een veel groter aantal mensen dan in 2006 een homeopaat heeft geraadpleegd. Dat is ook niet zo vreemd:de homeopatische geneesmiddelen kennen immers geen bijwerkingen?Bovendien wordt de tijd genomen voor de mensen, hetgeen heel erg wordt gewaardeerd. Ook wil ik aandacht geven aan wat U graag besproken wilt zien op deze plaats op het gebied van de homeopatische geneeskunde.U kunt dat kenbaar maken per telefoon of per e-mail.Het adres kunt U op mijn site vinden:www.Jantsje Dekker.nl. Graag wil ik kort toelichten wat Orthomoleculaire Geneeskunde precies is. Orthomoleculaire geneeskunde is een preventieve geneeskunde die net als de homeopathie, een appel doet op het zelfgenezend vermogen van de mens. Zij wil de mens genezen middels een optimale voeding te propageren en, zonodig, aan te vullen met voedingssupplementen. Orthomoleculaire voeding wil dus zeggen:een gezonde, gevarieerde voeding die erop gericht is om zeveel mogelijk cellen van het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen in goed te verwerken vorm. De wetenschap, dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben vinden we al bij Hippocrates (460-377 v. Chr).Veel mensen beseffen al,dat voeding van groot belang is voor de gezondheid. Voorkomen is immers beter dan genezen? De orthomoleculaire geneeskunde nu laat zien op diverse terreinen een volwaardige aanvulling op de wetenschap van de geneeskunde te zijn En, wat ikzelf een leuke bijkomstigheid vind in deze afslankmaand:je valt van gezond eten,vaak af. Volgende keer wil ik U verder uitleggen wat Orthomoleculaire geneeskunde voor U kan doen in samenhang eventueel met de homeopathie.

terug naar boven


19) Schrik (2)

Wist U, dat er nu al mensen zijn, die zich grote zorgen maken over de laatste dag van het jaar? Nee, niet uit angst voor het onbekende, wat ook voorkomt, maar voor het vuurwerk-lawaai. We weten van dieren dat die al dagen van tevoren, zich onrustig voelen, minder eetlust hebben en zich verzekeren van een rustige, donkere plek om zich maar een beetje veilig te voelen. Maar:ook dieren zijn met homeopatische middelen te helpen voor deze dagen en de geneesmiddelen hebben geen bijwerkingen. De aconitum mens is hooggevoelig: een zenuwstelsel dat op scherp staat kan weinig hebben. Vandaar die angst voor lawaai. En bovendien de angst dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Aangezien onze cellen een geheugen hebben, zal dit gevoel, als we er niets mee doen, steeds weer getriggerd worden. Als je Aconitum geeft aan een gezond mens, wat voor angsten kan die persoon dan gaan manifesteren? Paniekaanvallen, vliegangst,heftige benauwdheid, intense acute doodsangst, pleinvrees, het niet in een lange rij bij de kassa van een supermarkt kunnen staan:men kan er immers niet uit? Angst voor grote menigten, dus voor de energie die mensen uitstralen: het wordt te heftig. Het niet tegen onverwachte heel harde geluiden kunnen .Deze angst veroorzaakt weer andere narigheid: hartkloppingen, heel heftig, keelklachten, hoge bloeddruk en neuralgieen. Het zijn gewoonlijk robuuste mensen, die als ze gezond zijn, helemaal geen angsten hebben. Het is een heftig middel:de symptomen komen heftig, plotseling. Dat is niet zo vreemd als je naar de inhoudsstoffen van deze plant kijkt: o.a. aconitine, een alkaloide van deze plant is het meest giftige en snelst werkende alkaloid. Drie milligram is voldoende om een paard te doden. Het werkt met dezelfde ontzettende snelheid als blauwzuur, maar is krachtiger. Als een dergelijke overrompelende kracht op het menselijk lichaam wordt losgelaten, kan dit maar EEN mentale reactie geven: angst. Door het uiterlijk en de functie van de plant als een portret te bestuderen kunnen we de essentie van de genezende kracht van Aconitum napellus begrijpen. Dit was weer de laatste column van dit jaar: voor mij een ontzettend druk homeopathie- jaar met de meest uiteenlopende klachten. Volgend jaar hoop ik U nog veel meer te vertellen over de onschatbare waarde van de homeopatische geneeskunde, die we danken aan de grote Samuel Hahnemann. Als U meer wilt weten over de werkwijze die ik hanteer, kijkt U dan eens op www.klassiekehomeopathie.nl. Mag ik U een gezegend 2009 toewensen met een grote dosis hoop, geloof en vertrouwen zodat er een deken van rust en veiligheid over U mag worden uitgespreid. Jantsje Dekker, klassiek homeopaat en Rayid Pr. i.o.

terug naar boven


18) Schrik

Met deze titel wil ik uw aandacht vragen voor plotselinge schrik en de daarbij optredende symptomen. Deze schrik overkwam mij, toen ik werd "opgeschrikt" door het nieuws dat kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen niet meer vergoed zouden worden in het nieuwe jaar. Want, zo dacht ik, wat moeten mensen dan als men niet meer in staat is,deze dure medicijnen te gebruiken? Want, men moet -als men wil-moet stoppen- toch langzaam afbouwen? Aangezien ik ook enig weet heb over de gevolgen hiervan, dacht ik aan de homeopatische middelen, die eveneens voor rust kunnen zorgen in de mind maar op een ongevaarlijke manier: deze geneesmiddelen kennen immers geen bijwerkingen? Zo kwam ik op de gedachte om eerst eens enkele geneesmiddelbeelden ten tonele te voeren, die bepaalde vormen van angst in het geneesmiddelbeeld hebben. Als eerste wil ik "Aconitum Napellus" onder Uw aandacht brengen. Eerst iets over de plant zelf: alle plantedelen van de Aconitum,afgekort:"Acon", maar vooral de wortel bevatten een der krachtigste giffen ter wereld. Aconotine is het snelst werkende en meest giftige onderdeel van deze plant. Dit krachtige gif bedreigt het leven tot in haar wortels. Daar mee komt het symptoom overeen van Aconitum "Doodsangst". Het is een angst die inwerkt op het ademhalingsproces. Men denkt niet voldoende adem te kunnen halen. Het is dus ook een prachtig hyperventilatie middel ALS het voor juist U, geschikt is. Deze plant staat ook bekend onder de naam "Wolfswortel", "Narrenkap", "Begijnekap". Waarschijnlijk is de naam afkomstig van het Griekse"Aconiton", (akon= pijl) , omdat het sap van de wordtel als pijlgif werd gebruikt. Aristoteles pleegde zelfmoord met dit gif, nadat hij ervan was beschuldigd zijn leerling Alexander de Grote een jaar eerder te hebben vergiftigd. Stukjes van de vlezige wortels werden voor magische rituelen gebruikt om de zinnen te verdoven: de gebruiker kreeg het gevoel dat hij zweefde..... De bloemen lijken op een helm, vandaar het woord "monnikskap". De blauwe monnikskap wordt nog in de reguliere geneeskunde gebruikt bij hoge bloeddruk, rheuma en neuralgieen. De volgende keer vertel ik d.v. wat meer over dit middel.

terug naar boven


17) Stemmingswisselingen

Zoals beloofd ga ik een middel bespreken dat mogelijk geïndiceerd is bij stemmingswisselingen tijdens zwangerschap, menopauze , en... ook zonder achterliggende oorzaak, schijnbaar. Dit middel is: SEPIA. Sepia wordt gemaakt van de inkt van de inktvis of de zeekat. De zeekat is een onafhankelijk individu, dat liever alleen zwemt dan in een groep. Als het in gevaar is stoot het wolken inkt uit om zich onzichtbaar te maken, dus een camouflage middel. Dit is belangrijk want dit zich afschermen kan een Sepia trek zijn op mentaal gebied. Bij Sepia ontstaat pathologie door stress, verdriet, teleurstelling. Het kan een tijdje "goed" gaan, dwz: Sepia raakt gesloten, dus dan zijn er geen boze woorden meer, maar dit is niet goed: er kan depressie ontstaan. Sepia jongeren zullen reageren met menstruatie klachten, hoofdpijn, acne enz. De gezinssituatie waarin Sepia terecht is gekomen - soms is alles te snel gegaan, bv. in hetzelfde jaar zwanger raken, trouwen, verhuizen en verbouwen met als klap op de vuurpijl de bevalling -, wordt het langzaamaan teveel. Daar kan ze zich dan weer schuldig over voelen. Bv: na de bevalling zal Sepia zich in de rol gedrukt voelen van liefhebbende mama. Maar,o wee: ze is doodmoe en helemaal niet blij. Maar, dat mag je toch niet zeggen? Ze wordt sarcastisch en zegt snijdend scherpe dingen, tegen iemand die het ook niet kan helpen. Dus naast depressiemiddel, is Sepia ook een prachtig middel bij post-natale calamiteiten. Ook bij miskramen en onvruchtbaarheid kan Sepia wonderen verrichten. Toch is dit niet alleen een vrouwenmiddel: ook bij de heren kan Sepia veel uitrichten: buien van somberheid, overmatige koppigheid, geen werkmotivatie. Hij heeft een krachtige stimulans nodig en Sepia kan dit verschaffen.

terug naar boven


16) Zwangerschapsklachten en homeopathie (3)

Stress,spanningen,zorgen en stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap komen veel meer voor dan men zo zou denken. De zwangerschap is een periode van enorme, emotionele, lichamelijke en praktische veranderingen. De meeste vrouwen zijn blij met hun zwangerschap,maar er zijn ook vrouwen die hier niet zo gelukkig mee zijn. Ook al is de baby nog zo gewenst en ben bent u dolgelukkig dat u zwanger bent, toch kunnen u en uw partner zich over van alles en nog wat zorgen maken. Stemmingswisselingen horen bij een zwangerschap, ze zijn immers het gevolg van schommelingen van de hormonen en ze hebben veel effect op uw geestelijk welbevinden maar ook op de lichamelijke conditie. Zeker als U nog meer kinderen hebt en helemaal als U blijft werken, is de kans groot dat deze staat van zijn optreedt. Uw kindje voelt dit alles mee en daar kunnen later weer problemen uit ontstaan. Het is intens belangrijk dat U tijd neemt om contact met de baby te maken. De tijd nemen om samen met uw partner,de handen op de tijdelijke behuizing van de baby, de buik, te leggen. Het kindje gaat zich geliefd voelen,er wordt immers aandacht aan hem of haar besteed? Zing voor de baby- het hoeft geen concert te worden- maar het zal de baby geruststellen. Vermijd harde geluiden,boze stemmen enz. Even belangrijk is het dus, dat u tijd neemt voor uzelf. Doe elke dag iets voor uzelf,dat u leuk vindt. Zorg ervoor,dat u welgekozen tv programma's bekijkt, dus een film zonder schietgrage killers,ongelukken,wreedheid e.d. Als u al last had van stemmingswisselingen, voor u zwanger werd,kunt u wat meer aanleg hebben voor postnatale depressie. In mijn praktijk heb ik al veel van deze gevallen van depressie mogen behandelen met goed gevolg. Maar nog mooier is het dat postnatale depressie is te genezen,zodat na een volgende zwangerschap deze last niet meer op de schouders behoeft te worden genomen. Het is zo jammer: je denkt heerlijk te genieten van je kindje,als het er eenmaal is, je leeft er naar toe en dan.... Veel vrouwen waren erg bezorgd dat deze nare tijd weer te verwachten was bij een tweede zwangerschap en waren ontzettend dankbaar,dat dit niet plaatsvond. Zwangerschapsyoga is ten zeerste aan te bevelen,ook als u geen last heeft van stemmingswisselingen:je gaat je heerlijk vitaal voelen, gaat jezelf een uur verwennen,alsmede je kindje. Tevens krijg je tips om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorleven. In September ga ik weer met een nieuwe serie lessen zwangerschapsyoga beginnen en als u dat wilt,kan ik u ook homeopathisch ter zijde staan. Op deze wijze kunnen U en ik mede werken aan een mooiere,betere wereld:immers, de basisopvoeding van uw kind begint al vanaf de conceptie. Hoe harmonischer uw kind, hoe weldadiger uw kind anderen om hem-haar heen, zal kunnen beïnvloeden. Volgende keer bespreek ik een middel,dat van grote waarde kan zijn bij ongewenste stemmingswisselingen.

terug naar boven


15) Zwangerschap en homeopathie (2)

Zwangerschapsbraken is een veel voorkomend euvel. Ze kan optreden tijdens de ochtenduren,maar kan ook gedurende de gehele dag optreden. Ze komt in 50 tot 60 procent van de zwangerschappen voor en wordt gewoonlijk beschouwd als een reactie van het maag-darmkanaal op de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. In het bijzonder zijn de veranderingen van oestrogene aard. Meestal begint het in de 5e week en duurt tot in de 12e week. Maar soms ook al direct na de bevruchting, zodat ze als allereerste signaal van zwangerschap kan gezien worden. Het komt echter ook wel voor als de menstruatie wegblijft of als men een periode overslaat. De voornaamste uitingen zijn misselijkheid, braken en verlies van eetlust. De minste en geringste geur van voedsel heeft misselijkheid en een gevoel van onbehagen tot gevolg. Welke middelen kun je i.o. met de behandelend klassiek homeopaat en de verloskundige gebruiken? Ook hier hangt het ervan af, welke klachten precies optreden en wanneer en hoelang. Het eerste middel is natuurlijk Pulsatilla. Aangezien ik dit middel reeds diepgaand heb besproken noem ik het middel: Ipecacuanha. Wordt ook wel "Braakwortel" genoemd. Het is een kina-achtige plant behorend tot dezelfde familie als de koffieplant. Uit de wortel wordt het geneesmiddel in de vorm van poeder of tinctuur bereid. In 1600 werd dit middel naar Europa gebracht uit Brazilie, waar het als een dysenterie middel werd gebruikt. Het middel maakte furore vanwege de invloed van Lodewijk de Veertiende en zijn minister Colbert, want de dauphin leed aan dysenterie. Het werd ook gebruikt bij bloedingen en indigestie, astma enz. Uitwendig werd het gebruikt bij insectensteken. Als gezonde mensen dit poeder inademen provoceert het een astma-aanval.Als gezonde mensen het innemen, veroorzaakt het overgeven. Ipecacuanha werkt voornl. op de nervus vagus. Dit is de 10e hersenzenuw die zich vertakt tot in de borst en buikholte. Het is dus ook een prachtig middel bij een prikkelhoest, die maar niet wil wijken. Een bijzonderheid van dit geneesmiddelbeeld is dat, hoe misselijk men ook is , de tong schoon is en blijft. Men heeft weinig dorst. De volgende keer zal ik het hebben over de periode voor, tijdens en na de bevalling.

terug naar boven


14) Zwangerschap en homeopathie

De vraag wordt nogal eens gesteld of het kwaad kan om homeopathische middelen te gebruiken als men zwanger is. Ik zou zelf nooit gaan dokteren, maar naar een klassiek homeopaat gaan. Die werkt immers met homeopathische middelen waarin geen chemische substantie is verwerkt en een goed gekozen homeopathisch middel versterkt de levenskracht zodat het homeopathisch middel en moeder en kind ten goede komt. Natuurlijk hoort de begeleiding van een zwangere vrouw thuis bij de verloskundige. Problemen die goed behandeld kunnen worden met de homeopathie zijn: misselijkheid, moeheid, lichte bloedarmoede,zuurbranden enz. Een nare aangelegenheid zijn bv. ook aambeien. Omdat in de loop van de zwangerschap de baarmoeder met daarin de vrucht steeds groter wordt, wordt de ruimte in de buik en het bekken steeds kleiner. Daardoor kunnen organen en bloedvaten in de verdrukking raken. Dat kan leiden tot een moeilijke terugstroming van het bloed vanuit het lichaam naar het hart. Dit kan weer spataderen en aambeien doen ontstaan. Aambeien zijn anale spataderen die in- of uitwendig kunnen voorkomen. Regelmatig invetten met zalf houdt de huid soepel en voorkomt anaalscheurtjes.. Deze zijn pijnlijk en kunnen bloeden tijdens de stoelgang. Dan altijd eerst een arts raadplegen. Zwangerschap en yoga Zwangerschapsyoga wordt door de toekomstige moeders altijd gezien als een uur lang: rust. Na 3 maanden kun je aan zwangerschapsyoga beginnen. De les wordt begonnen met voelen van het lichaam,contact maken met het kindje, ademhalingsoefeningen om de bevalling gemakkelijker te doen verlopen en rek- en strekoefeningen. We bespreken deze periode uitgebreid en wisselen ervaringen uit. We bespreken bv. de soorten weeën die kunnen voorkomen en hoe je die kunt opvangen. De laatste lessen kunnen samen met de partner worden gevolgd, zodat de as. vader tips meekrijgt voor " als het zover is". Wat kan hij doen om de as. mama bij te staan? Een heleboel... De les wordt besloten met een visualisatie met daaraan aansluitend:luisteren naar klank. De volgende keer zal ik iets vertellen over postnatale depressie, die in mijn praktijk tot tevredenheid is behandeld.

terug naar boven


13) Nog meer vrouwenklachten

Aanvullende geneeswijzen, zoals homeopathie, worden over de hele wereld meer en meer geaccepteerd en juist hoog opgeleide vrouwen kiezen de homeopathie, zoals uit een onderzoek is gebleken. Uit dit onderzoek bleek ook, dat vrouwen vaak hulp willen voor problemen rond de vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte, menstruatie problemen of klachten in de menopauze. Homeopathie heeft een lange geschiedenis van succesvolle behandeling van vrouwen en hun gezondheidsproblemen en steeds meer vrouwen kiezen voor de homeopathische begeleiding bij deze problemen. De homeopathie is een milde wijze van genezen,leidt niet to verslaving en is veilig, want de geneesmiddelen kennen geen bijwerkingen. Klachten bij ongewenste kinderloosheid, klachten tijdens en na de zwangerschap: hier is de homeopathie zo werkzaam. De klinische ervaring van duizenden homeopaten in de laatste twee eeuwen laat zien dat homeopathie veilig is, zelfs in de zwangerschap en ook tijdens de bevalling. Ik kom daar later nog uitgebreid op terug. In de vorige column heb ik geschreven over het premenstrueel syndroom. Nu wil ik het hebben over de menstruatie klachten zelf: Te veel bloedverlies, geen menstruatie, te weinig bloedverlies, ontzettende pijn, die aan weeën doen denken, enz. Met name denk ik aan het jonge meisje,dat bezig is op te groeien tot vrouw. Tussen het twaalfde en eenentwintigste jaar heeft zij al heel wat emotionele zaken te verwerken en daar komt dan de onaangename kant van de menstruatie nog eens bij. Dit alles valt samen met twijfels en onzekerheid over de eigen identiteit en de sexualiteit met al haar perikelen moet je ook niet uitvlakken .Het is een tijd van onderzoeken en experimenteren. Dit KAN gepaard gaan met te veel drinken, drugsgebruik om eens te proberen en er dan aan vast te zitten. Te weinig eten om maar aan het modebeeld te kunnen voldoen en om er bij te kunnen horen. Dit alles eist een zware tol van het nog jonge lichaam. Het remt en verstoort de groei. De leeftijd waarop de eerste menstruatie komt, is veel jonger dan jaren geleden. Ik ben nu acht jaar uit het voortgezet onderwijs, maar toen al kwamen sommige Brugklas- leerlingen in de pauze naar me toe, om over hun nare toestand te vertellen. Ik kon dan helpen met yoga en wijzen op de eigen energie van de handen, zodat de leerlingen weer veel vrolijker de volgende les tegemoet zagen. Helaas studeerde ik toen nog geen klassieke homeopathie. Volgende keer zal ik een geneesmiddel uit de Materia Medica aan U voorstellen, dat een zegen bleek te zijn voor deze jonge vrouwen - let wel , dit is een geneesmiddel dat niet voor iedereen werkt-: U weet reeds dat homeopathie een geneeskunst is die rekening houdt met uw uniciteit.

terug naar boven


12) Venustranen: Pulsatilla (2)

Zoals in de vorige column al duidelijk werd, is Pulsatilla toch het meest belangrijk voor vrouwenperikelen. Het heeft goede diensten bewezen bij menstruatieklachten,onvruchtbaarheid,zwangerschap en bevalling. Wat mannen erg kan irriteren is, wanneer vrouwen geen beslissing kunnen nemen. Zelfs bij een doodgewone vraag als "zullen we buiten de deur eten vanavond?" wordt er geen besluit genomen maar een wedervraag gesteld: "Waar dan?" En dat kan een aardig eindje doorgaan, zodat de heer der schepping in vredesnaam de knoop dan maar doorhakt en beslist waar zal worden gegeten. Het etensuur is dan al geruime tijd verstreken,als dit stel zich op weg begeeft. Zij, met tranen in de ogen, hij, met een trek van innige weerzin op het gelaat. De besluiteloosheid en de tranen geven dus een aspect weer van de Pulsatilla-aanleg. Is men eenmaal gearriveerd in de eetgelegenheid, dan zal ook de menukeuze enige tijd vergen. Wanneer de partner van Pulsatilla voorstelt om als voorgerecht slakken te nuttigen, zal Pulsatilla, die zeer meegaand is, en niemand wil kwetsen,een innige vreugde over dit unieke voorstel ten toon spreiden,hoewel ze slakken verafschuwt. Ze kan immers moeilijk"nee" zeggen? Maar: vergis U niet. De partner van Pulsatilla kan over haar zeggen "Zo meegaand als ze is,- ze zal nooit tegen me ingaan-, gebeuren de dingen uiteindelijk toch zoals ze wil". Ze zal zeker een manier vinden om in de voornoemde eetgelegenheid aan de slakken te ontkomen. Na het diner,waar ze als toetje ijs met slagroom heeft gegeten, zal ze het moeten "bezuren" en dat wel letterlijk: maagzuur komt in de mond, ze kan immers helemaal niet tegen vet. De buik is opgezet,er is een kramperige pijn met gassen. Buiten knapt ze wat op:buitenlucht verbetert de klachten van Pulsatilla. Klachten ontstaan ook door onderdrukte menstruatie,pilgebruik:ze kan er niet tegen. Pulsatilla is een hormoonmiddel. Met dit middel heb ik veel vrouwen in betrekkelijk korte tijd, kunnen helpen. Het fabeltje,dat de homeopathie langzaam zou werken,moet de wereld eens uit. Dit gaat echter wel op voor chronische klachten of klachten die in de jeugd al ontstaan zijn. Daar is tijd voor nodig om die te verhelpen. Natuurlijk kun je palliatief te werk gaan: dat is struisvogel politiek:je geneest niet,maar onderdrukt. Tenslotte:met welk Materia Medica type is Pulsatilla waarschijnlijk gehuwd?Jawel,met de Lycopodium-man. En daar kun je een roman over schrijven,het wordt vooral spannend, als Pulsatilla leert zich assertiever op te stellen. Dat wordt dan een levendig huwelijk. Ik hoop U Zaterdag 4- 4- 08 te ontmoeten,vanaf 16.00 uur in Gezondheidscentrum "De Vuurvogel", Peperstraat 17, te Gouda,waar ik Praktijk houd. Iedere eerste Zaterdag van de maand kunt U mij ontmoeten en kunt U Uw vragen -geheel gratis beantwoord zien. Ik las deze middagen in, omdat ik het zo leuk vind om over dit schitterende vak te vertellen. Wel even bellen, dan trek ik een kwartier voor U uit. (0182-581997).

terug naar boven


11) De tranen van Venus: Pulsatilla (1)

Volgens sommigen staat het geneesmiddelbeeld van Pulsatilla voor Eva, de oervrouw. Het middel heeft van doen met vrouw worden (menstruatie problemen), moederschap(zwangerschapskwaaltjes),het voeden van het kindje(en de daarmee misschien voorkomende problemen) enz. Het werd ook toegepast,als vrouwen zonder lichamelijke afwijking geen moeder konden worden en dit zo dolgraag wilden. Als U nu lust mocht gevoelen U spoorslags naar de dichtstbujzijnde drogisterij te spoeden om daar dit middel te bekomen,adviseer ik U eerst dit stukje geheel uit te lezen( en er staat ook nog een vervolg column op stapel), want het geneesmiddel en U moeten bij elkaar passen, anders werkt het niet of onvolledig. Als we kijken naar de naam van dit plantje komen we al veel te weten over het karakter van de persoon die dit middel nodig kan hebben. Anemus betekent:adem of wind en pulsare betekent:bewegen. In Engeland wordt deze Anemoon: "windflower" genoemd.Elk zuchtje wind doet dit bloemetje bewegen. Pulsatilla groeit op droge,zanderige grond,op plaatsen waar veel zon is. Ze komt voor in groepjes, alsof ze gezelschap zoekt en zelden of nooit vindt men een alleenstaand exemplaar. De plant Pulsatilla kent meer dan 100 ondersoorten , een enorme variëteit. Alle kleuren van de regenboog zijn vertegenwoordigd:geel,lila, blauw,rood,violet en paars. Wat is nu het karakterbeeld van Pulsatilla? Deze persoon heeft gezelschap,aandacht en sympathie nodig en is van nature meegaand,zoals de bloem heen en weer wordt bewogen door de wind. Ze is zachtaardig en huilt gemakkelijk. Een heel belangrijk item is:wisselende stemmingen. Jantje lacht en Jantje huilt. Ze is licht geraakt en kan ook uitvallen. Pulsatilla heeft wandering pains, d.w.z.:dan zit de pijn hier,dan daar. Als U dit leest,lijkt het dat dit een specifiek vrouwenmiddel is. Toch heb ik het ook wel aan heren voorgeschreven,die er goed op reageerden. De volgende keer zal ik U meer vertellen over Pulsatilla.

terug naar boven


10) Phosphor: voor hooggevoelige mensen

U kent allemaal de televisie reclame waarin twee engelen op een wolk prijken en vol blijdschap een - natuurlijk onontbeerlijke- lekkernij nuttigen. Dat is Phosphor: die zit met het hoofd op de wolken (is bovendien dol op zoet) . De Phosphor-vrouw is vaak een interessant mens: ze kleedt zich kleurrijk, is inventief, origineel en vooral: vrolijk. Phosphor is vooral blij met het leven dat ze viert,zie het als een groot cadeau. Zij vergeeft en vergeet snel. Leeft in het heden, als ze in balans is. De Phosphor mens is tot op hoge leeftijd: een kind: blij met kleine dingen. Maar er is ook een ander type: Phosphor wil VRIJHEID, wil daarin niet tegengewerkt worden. Hij houdt niet van verantwoordelijkheid en kan erg depressief worden als het tegenzit:meteen meters diep in de put. Praten met iemand haalt hem echter in no time uit die put. Ze zijn je dan intens dankbaar en zeggen dat ook,. De Phosphor-man is als een vlinder: uit iedere bloem haalt hij de honing en blijft beslist niet lang op een bloem zitten. Op = op. Deze mens raakt graag aan en is dol op massage:alles gaat weer stromen. Dit type heeft identiteitsproblemen:wie ben ik eigenlijk?Hij heeft open grenzen:alles kan binnenkomen. Hij kan dan bv. hyperventilatie problemen krijgen en dat geeft weer angsten.Hij heeft niet geleerd zich af te schermen. Als de homeopathie dan helpt, leert hij ook grenzen bewaken. Op fysiek gebied kan dit geneesmiddel o.m. werkzaam zijn bij oogproblemen: mouches volantes, staar en heeft een sterke affiniteit met bloed: neusbloedingen bij inspanning enz. Phosphor: een schitterend mens en een schitterend middel.

terug naar boven


9) Hooggevoeligheid: pieken en dalen

Het homeopathisch geneesmiddel Phosphor wordt gemaakt van het lichtgevende element foffor, de enige niet-radioactieve stof, die in staat is licht voort te brengen. De naam foffor betekent:brenger of drager van het licht. Emotioneel is de Phosphor persoonlijkheid meevoelend, belangstellend en meevoelend en gevoelig voor de golflengte van anderen. Hij gaat zuiver intuïtief met de anderen om en zal, als er hulp nodig is als eerste toesnellen. Phosphor is ontvankelijk voor de stemming van anderen en staat zo open dat hij letterlijk ziek kan worden door negatieve trillingen. Hieruit blijkt ook hoe EEN ander mens de wereld om zich heen kan beïnvloeden door hetgeen iemand uitstraalt. Phosphor mensen pikken dit op. Het is zo sterk dat een Phosphor mens ziek kan worden van heftige films: hij wordt letterlijk misselijk of kan het benauwd krijgen. Dit wordt- ten onrechte- als "aanstellerij" betiteld, hetgeen weer een gevoel van minderwaardigheid kan oproepen. Net als de reeds eerder besproken Nux-Vomiva en Ignatia heeft dit middel een sterke affiniteit met het zenuwstelsel. TELEPATISCHE VERMOGENS Phosphor heeft telepathische vermogens. Hij voorvoelt ook gauw wat iemand tegen hem zal zeggen, althans de boodschap die achter de woorden verborgen zit. Ook of er "prettige" of "onprettige" post op de vloermat ligt... Ook fysiek is Phosphor erg gevoelig en reageert direct op sterke geuren en geluiden. Harde geluiden kunnen hem ineen doen krimpen. (Rond 31 December zal Phosphor zich terugtrekken in een bos om maar niet die hartverscheurende vuurwerkgeluiden te hoeven aanhoren). Hij kan niet tegen schreeuwen en van onweer moet hij niets hebben. Geen ander constitutioneel type voelt de elektrische veranderingen zo sterk als hij. Zijn nerveuze geaardheid brengt met zich mee, dat hij veel angsten kent: voor ziekte, voor het donker, voor dreigend ongeluk. Alleen zijn is voor deze persoonlijkheid een crime:het is een gezelligheidsdier. Een oom van mij, die predikant was in Amsterdam, zei eens:"Het omgaan met mensen is een FEEST". Het was een plezier om deze man te ontmoeten en een gesprek met hem te voeren. Dit was met recht: een blij christen en die geloofsblijdschap straalde naar buiten uit:dit is Phosphor ten voeten uit. De volgende keer zal ik ingaan op de twee persoonlijkheidstypen, die de Phosphorus patiënt kenmerkt, want het blije, vrolijke en aanstekelijke Phosphor type kan ook een tegenhanger hebben.

terug naar boven


8) Overgewicht  

Wist U dat uw constitutie en uw conditie, naast uw voeding, invloed uitoefenen op overgewicht? Onze constitutie houdt alles in wat wij van onze ouders hebben mee gekregen aan sterke en zwakke punten. Dit gaat tot vele generaties terug: hoe hebben zij geleefd,wat hebben zij gegeten? Onze ouders geven iets door van hun constitutie plus hun conditie op het moment van de conceptie. Wij zullen op onze beurt dit weer doorgeven. Dit verklaart ook waarom iemand met een sterke constitutie lange tijd ongezond kan eten zonder heel veel klachten te krijgen,zeker als men nog jong is. Terwijl iemand die met een zwakke constitutie op de wereld verschijnt en ongezond eet, veel sneller klachten vertoont. Daarnaast zijn er de emotionele oorzaken die maken dat, wanneer we ons onprettig voelen, eenzaam,angstig, we al snel naar troostvoedsel gaan zoeken in de provisiekast. In een homeopathische consult waarbij iemand met overgewicht bij mij komt, ga ik uitgebreid vragen stellen over de erfelijkheid, het voedingspatroon, of er tijd wordt genomen om te genieten van eten en naar wat u eet. Als men gezonder voedsel gaat consumeren,zal men vanzelf al wat slanker worden. Wilskracht komt er dan niet bij kijken:gezond eten is lekker eten. Daarbij kan de yoga U ondersteunen: er zijn diverse oefeningen die zich richten op het goed werken van de uitscheidingsorganen,zoals huid,lever,nieren enz. maar die ook gericht zijn op een goede darmfunctie en zo wordt ook het zich goed voelen weer gestimuleerd. Maar, wilt U resultaat zien,dan is het zaak om zeker 4 maal poer week een twintig minuten te oefenen. Mist U daarvoor de discipline, dan raad ik u aan een oefengroepje op te zetten. Ik wens u veel gezelligheid en vitaliteit.

terug naar boven


7) Homeopathie en yoga voor de oudere mens

Het laatste deel van onze levensweg wordt vaak voorgesteld als een lange wandeling vol kommer en kwel.Ik denk dat dit niet geheel juist is..Zeker, er zijn ervaringen die we allemaal zullen doormaken,zoals het overgaan naar een andere dimensie."Heden ik,morgen Gij", is een gevleugelde uitspraak. Ik denk ook aan het feit, dat mensen die het dichtst naast ons stonden,ons kunnen ontvallen. Een gevoel van alleen zijn kan ons dan beangstigen,zeker als we geen grond meer onder de voeten voelen. Het onwrikbare geloof van onze ouders was zo gek nog niet... Een fysieke hulp kan soms worden geboden middels bepaalde geneesmiddelen van de homeopathie. Als we ouder worden kan ons afweersysteem wat zwakker worden en kan dan best wat hulp gebruiken. Dat afweersysteem tracht altijd de zieke mens terug te brengen naar gezondheid,zodat de vitaliteit weer toeneemt. Het is een fabeltje,dat een man of vrouw op leeftijd zich moe zou moeten voelen. Onzin.De geneesmiddel industrie heeft hier ook weer een gat in de markt gevonden. Als bv. gewrichten en spieren zich minder soepel gedragen is er door homeopathie zeker met succes iets aan te doen. Het mooie is,dat deze geneesmiddelen geen bijwerkingen kennen. Het homeopathisch geneesmiddel is als een kostuum aangemeten door een ambachtelijk vakman, die kleding maken ook echt heeft geleerd. Een ambachtelijk vakman dus, net zoals een klassiek homeopaat hoort te zijn. Is bv. een mouw niet geheel passend, dan wordt die mouw passend gemaakt. Zo is het ook met deze geneesmiddelen: het middel moet passen bij uw klachten, die zeker anders zullen zijn en door andere bronnen gevoed worden dan de klachten van andere mensen. U bent immers uniek? Een andere manier om het leven te vieren is:bewegen. Bewegen maakt endorfinen vrij. Yoga kan U helpen tot op hoge leeftijd fit te blijven. Ook is het leuk om weer andere mensen te leren kennen. Zo blijft U van het leven genieten, want yoga houdt U geestelijk alert. Het humeur kan met sprongen vooruit gaan en de ademoefeningen kunnen de longcapaciteit verbeteren, net als het uithoudingsvermogen.. Fijn, om zo oud te mogen worden met deze hulpmiddelen in Uw bagage.

terug naar boven


6) Yoga in de Brugklas

Wat een feest zo'n eerste schooldag in de Brugklas. Allemaal nieuwe docenten en nieuwe schoolvakken,evenals verschillende lokalen op verschillende verdiepingen. Vol verwachting maak je je entree en dan kunnen er verschillende dingen gebeuren:waar is het lokaal waar de eerste les zal plaatsvinden, want al heb je allerlei info gehad, loopt het nooit zoals je had gedacht. De loodzware tas weegt wel heel zwaar en je wordt nogal eens omver gelopen door ouderejaars... Hoe reageer je daarop? Neem je de dingen gemakkelijk? Dan is er niets aan de hand. Maar, ben je een perfectionist? Heb je faalangst? Dan wordt het al heel wat moeilijker. En naarmate het jaar ouder wordt, verlies jij misschien je vrolijkheid. Dan kan yoga jou heel goed helpen. Tijdens mijn docentschap in het Voortgezet Onderwijs heb ik veel Brugklasleerlingen mogen begeleiden en veel verhalen mogen aanhoren van de kinderen. Tijdens de les, als ik merkte dat de leerlingen onrustig waren, deed ik een korte ontspanningsoefening met ze en DAN pas kon ik met de eigenlijke les aanvangen. Het kan een uur geconcentreerd werken met zich meebrengen. Immers, de essentie van yoga is het bereiken van een staat van attentie met een totale aanwezigheid, leven in het hier en nu. Het meest ideaal is, steeds, na een leswisseling een yogaoefening te doen. De meetbare effecten van yoga zijn op verschillende wijzen vastgelegd. Daar komt uit dat er meetbare effecten zijn te bespeuren wat betreft bloeddruk,hartfunctie , ademhalingsfuncties, de stofwisseling en neurotransmitters in de hersenen. Ook heeft yoga effect op de insulinegevoeligheid,de spiertonus enzovoort. Angstgevoelens kunnen door bepaalde ademhalingsoefeningen beheerst worden en hoe eerder een kind dit leert, hoe beter het in het leven zal staan. Dus astma zal verminderd worden door yoga, hyperventilatie en luchtwegklachten kunnen worden verminderd. Het hele gezin zal beter functioneren met yoga: samen de oefeningen doen schept saamhorigheid. Het is mijn diepste wens dat leerkrachten, met name die in het Voortgezet Onderwijs werken, ontspanningsoefeningen zouden leren toepassen. Het komt henzelf ten goede en ziekteverzuim zou kunnen worden verminderd.

terug naar boven


5) Oogdiagnose: een cadeau voor jezelf

Wie ben ik? Wat wil ik? Dat zijn vragen die vroeg of laat boven kunnen komen. Simpelweg kun je je voorstellen dat de iriscopie op 2 poten staat: de fysiek poot en de psychologische poot. In deze column wil ik iets vertellen over de persoonlijkheidsstructuur van de iris volgens de Rayid-methode,ontwikkeld door Denny Johnson. Dit Rayid-model wordt toegepast in Zuid-Amerika, Canada, Australië en Duitsland, door psychologen,therapeuten,leraren, counselors en coaches. Lichaam en geest zijn niet te scheiden:als je vaak hoofdpijn hebt, kunnen er heel veel oorzaken zijn: verkeerde voeding, tekort aan Magnesium,wat krampen veroorzaakt, nekklachten, lever- en galblaasproblemen, vermoeidheid en hormonale verstoringen, enzovoort. Maar ook emoties kunnen hoofdpijn veroorzaken: woede, teleurstelling, een schijnbaar onoplosbaar probleem dat je bezig blijft houden. Want iedere onprettige gedachte kan spierspanning veroorzaken. De oogdiagnose is een uitstekend hulpmiddel om verbanden te leggen tussen klachten en het individuele plaatje van iemand. Immers:homeopaten en iriscopisten zoeken naar de oorzaak van de verstoringen. Daarom is een voorafgaand gesprek zo belangrijk: de klachten worden besproken en er wordt met echte belangstelling geluisterd. Men wordt gehoord. Aan de hand van het klachtenbeeld kan de iriscopist op zoek gaan naar verbanden en de daarbij passende behandeling. Soms is doorverwijzen noodzakelijk. Heel bijzonder is het moment als er een oogfoto is genomen, dat je jezelf in de ogen kijkt. Dat is altijd een bijzonder ogenblik: hoe denk je over jezelf? Ken jij jezelf? Dat zijn altijd belangrijke vragen,of je nu wel of geen klachten hebt. Heel mooi is het, wanneer een echtpaar je consulteert: je legt beide oogparen naast elkaar en je kunt dan veel dingen uitleggen:de kwaliteiten, talenten maar ook blokkades die te zien zijn in de oogstructuur. Daar zijn dan weer therapieën voor om die blokkades op zachte wijze te helpen elimineren. Soms worden er talenten "opgegraven", waarvan men zich in het geheel niet bewust was. Zo kan de Rayid oogdiagnose meehelpen aan een beter begrip tussen mensen in het algemeen, tussen huwelijkspartners,maar ook in de gezinsproblematiek kan het van grote waarde zijn.

terug naar boven


4) Oogdiagnose "Wat het oog onthult"

Als je geen tijd maakt voor je gezondheid, moet je wel tijd maken voor je ziekte. In de vorige column heb ik gesproken over het geneesmiddelbeeld van Ignatia Amara en beloofde ik een column te wijden aan Oogdiagnose, omdat ik dit hulpmiddel gebruik om een nog zuiverder beeld van een patiënt te krijgen, zodat ik optimaal een - tijdelijk - helpende hand mag bieden. Een iris bevat unieke info: je kunt de iris vergelijken met een vingerafdruk. Niemand op deze aarde heeft dezelfde vingerafdruk. Schiphol heeft irisscans in gebruik: met een speciale camera wordt het oog vergeleken met de info op het pasje. Komt dit overeen dan behoeft men niet door de paspoort controle. Wat kun je nu opmaken uit een ooganalyse? De gezondheidstoestand van de organen, de spirituele, emotionele en mentale aspecten van de persoonlijkheid. Van belang is ook de constitutie: wat hebben je ouders je meegegeven bij de geboorte,wat breng je zelf mee,emotioneel en fysiek en mentaal. Hoe kan het dat dit alles is te zien in het oog? Onze ogen zijn eigenlijk verlengstukken van de hersenen. Als foetus waren de ogen integraal deel van de hersenen. Pas in de latere ontwikkeling kwam daar scheiding tussen. Er bleef echter verbinding tussen door d.m.v. de gezichtszenuw. De hersenen regelen elke functie van ons lichaam. Ogen liegen niet, net zomin als de stem. Beide hebben met emoties te maken en zeggen heel veel over het karakter. Naast de oogdiagnose is tijdens de homeopathische anamnese (het interview met de patiënt) ,de klankkleur van de stem, melodie en ritme evenals taalgebruik, heel veelzeggend. Waar kijkt een iriscopist naar? Hij kijkt naar het gekleurde deel van het oog,de iris door de irismicroscoop. Het oog wordt enorm vergroot,zodat alle tekens goed zichtbaar worden. Ook de sclera, het oogwit, de harde oogrok doet mee in de beoordeling in de gezondheid van nu. Een sclera geeft bv. aan, hoe het met het vaatstelsel gesteld is: de bloeddruk,aanleg voor allergieën, die zich nog niet eens manifesteren, maar dit later kunnen gaan doen, wanneer met ouder wordt. Let wel: dit hoeft niet het geval te zijn:ook de erfelijkheid en nog veel andere dingen zijn van belang. De volgende keer vertel ik iets over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de ooganalyse:zoals alle systemen heeft ook dit systeem zijn beperkingen, maar nog meer mogelijkheden.

terug naar boven


3) Ignatia Amara en de Prins op het witte paard

De vorige keer heb ik iets verteld over Nux-Vomica en darmklachten. Ik beloofde Ignatia ten tonele te voeren ,omdat dat middel in mijn Praktijk veelvuldig geïndiceerd is en omdat deze middelen botanisch verwant zijn. Het middel komt van de Ignatius boon, van de op de Filippijnen voorkomende Ignatiusboom. Deze is vernoemd naar Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïetenorde. Ignatiamensen (dus mensen die dit middel nodig hebben) zijn heel fijngevoelig, met hoge verwachtingen en idealen. Vooral als het gaat om "de prins op het witte paard". Wat een teleurstelling als die prins niet zo wit is als gedacht... Dan begint de ellende. De hele wereld lijkt in te storten, er dienen zich depressies aan. Ze voelen een brok in de keel,waar niet overheen te slikken is. Er zijn hevige hartkloppingen en veel angstgevoelens. Op emotioneel gebied kunnen ze niet tegen grofheid: Nux-Vomica reageert daar direct op, Ignatia zwijgt maar is gekwetst. Het zijn vaak hooggevoelige mensen. Ze kunnen de pijn van het verdriet haast niet aan en stoppen die zo ver weg dat ze er niets meer van kunnen voelen. Ze kunnen zelfs lachen en vrolijk doen, terwijl er een levensgrote wond aanwezig is. Ze willen niet meer voelen, kunnen dan verbitterd en cynisch worden. In dit stadium raad ik mensen yoga aan: yoga maakt gevoelens bewust, maar op een zachte manier. Immers: de homeopathie wil "zacht en duurzaam genezen".volgens onze onvolprezen grondlegger van de homeopathie:de arts Samuel Hahnemann. Door de yogaoefeningen en de homeopathie kan er werkelijke genezing plaatsvinden; het groeiproces kan aanvangen en de levensblijheid kan terugkeren. Volgende keer zal ik de psychologische aspecten die te zien zijn in de iris, naar aanleiding van een gemaakte irisfoto, behandelen. terug naar boven

terug naar boven


2) Spastische darm (2)

"Ledigheid is des duivels oorkussen". "Ik ben pas iets waard,als ik heel hard werk". Dat is het mind idee van Nux-Vomica. Een typerend gebed van de Nux-Vomica mens is: "Heer,geef mij geduld. En ik wil het nu". Geduld is een begrip dat dit karaktertype nauwelijks kent. Nux-Vomica-mensen zijn bv. managers met een enorme werkdrang, work-a-holics. Nietsdoen is hen vreemd en wat ze doen, doen ze goed. Het zijn perfectionisten. Zakenmensen die beroepshalve veel buiten de deur eten, hetgeen hun niet spijt: het zijn lekkerbekken... Echter: tijd om goed te kauwen nemen ze niet en alles wordt weggespoeld met een goede,dure wijn(zonde), en de volgende dag is er een kater. Dit type mens uit zich direct en onverbloemd:je weet wat je er aan hebt. Als emoties niet geuit worden worden die emoties vertaald door het lichaam: maagpijn, buikpijn of hoofdpijn. Maar daar wil de Nux-Vomica mens niets van weten: onmiddellijk wordt een pijnstiller genuttigd. Dit is de vicieuze cirkel van Nux-Vomica Gelukkig kan de homeopathie hier veel mee en nog gelukkiger:op korte termijn. En door de homeopathische geneesmiddelen wordt er een stukje bewustzijn verkregen: men leert kijken naar zichzelf en het is mogelijk om een andere weg te gaan bewandelen. In mijn Yogapraktijk leert men om niets te doen: gewoon lekker liggen en je lichaam observeren, in conclaaf gaan met het lichaam en het vragen: "Wat heb je NU nodig?" En dan accepteren wat zich aandient, zonder oordeel. Ook yogaoefeningen voor de buik kunnen meehelpen om een gezonde regelmatige stoelgang te bewerkstelligen. De volgende keer vertel ik iets over het familielid van Nux-Vomica: Ignatia, het verdrietmiddel.

terug naar boven


1) Spastische darm (1)

In mijn Praktijk voor Klassiek Homeopathie in Gezondheidscentrum "De Vuurvogel", zijn het afgelopen jaar nogal wat patiënten geweest met klachten over een spastische darm. Die patiënten vertelden dat er uit diverse onderzoeken niets verontrustends was gekomen. En met de mededeling"U bent kerngezond" stonden ze dan (nogal gefrustreerd en met buikpijn) weer op straat. Door de irismicroscoop zie ik dan een onrustig maag-darmveld,dat een bepaalde disbalans aangeeft. Het komt voor dat een patiënt zelf eerst gaat shoppen,om een homeopathisch middeltje te kopen tegen darmklachten. Zolang er ingenomen werd hielp het wel of niet,maar altijd kwamen de klachten terug na langere of kortere tijd. Dat komt omdat de klassieke homeopathie een geneeskunst op maat is:het is geen confectiewerk. De patiënt die een spastische darm heeft,heeft vaak ook verschillende klachten: vage angsten,depressief,buikpijn enz. Bij verder doorvragen blijkt dan ook dat men zich de tijd niet gunt om rustig te ontbijten:men eet in de auto op weg naar het werk,als men al ontbijt. Dat lijkt goed te gaan, jazeker als je nog jong bent ,maar eens krijg je toch de rekening gepresenteerd. Het mooie van goed gekozen homeopathische middelen is,dat het je laat nadenken. Waarom krijg je juist deze klacht op dit moment in je leven? Het lichaam is je grote vriend:het wil je iets duidelijk maken. Als je geen tijd voor je gezondheid maakt moet je wel tijd maken voor je ziekte. Een prachtig middel is,-als het voor jou geschikt is-, Nux-Vomica. Nux betekent: noot. Vomica heeft met vomeren te maken, kortom: de braaknoot. De nootjes zijn vruchten van een boom die onder meer groeit in Noord-Australie en op Sri Lanka. Een aftreksel van de bladeren vond een toepassing bij de uitwendige behandeling van reumatische klachten. De volgende maand vertel ik wat meer over dit prachtige geneesmiddel, dat als kernthema heeft: ongeduld.

terug naar boven
 <<<  (1)   (2)