Columns - Jantsje Dekker

Hieronder vind u mijn columns. Sinds mei 2007 schrijf ik iedere maand columns in "De krant van Gouda". Die columns gaan over de diverse praktijken die ik uitoefen: de ene keer gaat het over yoga, de andere keer over de homeopathie, holistische oogdiagnose of Reiki.

VOETREFLEXOLOGIE  EN DEPRESSIE

Zelfs NA een vakantie kunnen depressieve symptomen opduiken.Wij, vrouwen, hebben daar gauw schuldgevoelens over:immers:net een fijne vakantie gehad en nu begint het gewone leven weer. Meteen somber, moe, kwaad?
Dat kan toch niet? Dat mag toch niet?
Er zijn vele soorten depressie, zwaar en minder zwaar.
Maar:antidressiva helpen niet, vlg bepaalde onderzoeken,want de OORZAAK wordt niet weggenomen.
Ik heb al veel patienten mogen helpen en begeleiden op hun  moeilijke weg.

Op wat voor manieren dan?
Als eerste hulp is mijn advies:accepteer, dat dit je overkomt. Ertegen vechten helpt niet. Nooit.

Mijn tweede advies: de voetontspannings en lymfe massage kunnen uitstekend ondersteunen.(en nog steeds voor de spotprijs van 20 euro!!)

Als Mindfulness docente  en als Yoga docente heb ik mensen kunnen helpen en in Rijswijk zal ik daar zeker mee beginnen als ik maar ruimte vind.
(Er heeft mij iemand gebeld dat een ruimte beschikbaar was,maar het adres ben ik kwijt.)

Daarnaast kan de Homeopathie wonderen doen: de geneesmiddelen hebben geen bijwerkingen.De vooronderstelling dat homeopathie langzaam werkt is onzin: Chronische ziekten zoals Artritis, Reuma e.d,duren wel langer.

Mijn specialisatie is:emotionele klachten  en angsten bv.hyperventilatie.
Angsten zijn er in alle soorten en maten in deze hyper-tijd.Aangezien de meeste mensen met hun hoofd gebogen over straat lopen, kijkend naar hun schermpje, of  thuis uren aan de computer zitten,is het duidelijk dat we vereenzamen.

Geloof in God  is schijnbaar niet meer nodig: waar halen we nog kracht vandaan?
Voor angst nemen we een pilletje zodat we niet meer de angst voelen, terwijl het lichaam met grote wijsheid, juist die angst aanbiedt om er door te groeien.Of die depressie.
Ik adviseer om, mbv  bovenstaande zaken, de angst of depressie aan te gaan.
Vergeet ook niet dat bepaalde voeding angst kan opwekken of juist tegen gaan.
Ik beloof je:je gaat het leven weer vieren.
Maar dat kan alleen als je het ECHT wilt.
Mag ik je helpen?
Het klinkt niet aardig, maar het is mijn hobby: mensen een poosje begeleiden zo goed als ik kan. Ben ik mijns broeders hoeder? Nou! en of!

Jantsje Dekker, Voetreflexologe,Voedingsconsulente en Klassiek homeopaat.
 HANDMASSAGE EN STOELMASSAGE IN SLENDER YOU EN ZO

Iedere Vrijdag ben ik in Slender You,Hendrik Ravesteynplein te Rijswijk, om massages te geven: Ontspanningsvoet massage en Voetreflexologie.

Nu wil ik je graag vertellen over de fijne handmassage , ev. gecombineerd met Voetreflexologie en de Stoelmassage die ik 21 April wil aanbieden.

Waarom handmassage?

In de eerste plaats is het fijn dat iemand anders zorg voor je heeft.Vooral de senioren hebben hier heel veel aan.Ik wil daarom ook in verzorgingstehuizen in Rijswijk aan de slag, omdat een aanzienlijk aantal mensen vaak weinig bezoek krijgt en dit is pure aandacht voor de mens achter de hand.Bovendien vind ik het fijn om te doen:ik zie nl. dat iemand er van opknapt.Ook kinderen die bv naar de Brugklas gaan,over een paar maanden, kunnen zich voorbereiden op de broodnodige rust en het leuke is, dat je het zelf kunt doen als je het nodig hebt.

Handmassage kan helpen bij: rolstoel clienten en bij mensen die geen voetmassage door bv voetschimmel kunnen ontvangen of wanneer een voet geamputeerd is.

En:ik geef extra energie door met Quantum Touch.

De vingers staan in verband met energiekanalen, de meridianen, die naar een bepaald orgaan gaan, bv de wijsvinger, die met de dikke darm in verband staat, maar ook emotionele klachten(mijn specialisatie), kunnen verlicht worden door de pink o.a., te masseren.

De vorm van handen en vingers zeggen veel, daarover-als de tijd het toelaat-, kan ik een paar dingen zeggen.

De Stoelmassage is laagdrempelig voor mensen die nog nooit een massage hebben ontvangen. Deze massage krijg je over de kleding heen. Het is fijn voor mensen die een beroep hebben met zeer hoge werkdruk,bv geneeskundig personeel, mensen die de hele dag met computers bezig zijn: ik geef ook Stoelmassage aan Bedrijven.Het vraagt weinig tijd:Intakegesprek 10 min. Massage 20 min. Tevens tegen stress en eens even wat anders.Daarna heb je weer zin om de middag goed werk af te leveren.

Je kunt een abonnement nemen,de tarieven zijn ook laagdrempelig:

Handmassage (speciaalkennismakings tarief:20 min:15 euro

Stoelmassage:30 min:20 euro.

Over vingerreflexologie en lichte trauma verwerking vertel ik de volgende maand. Opgave bij:
Jantsje Dekker,0182-584053


MEDISCHE TERMOGRAFIE: VERVOLG

OKTOBER IS DE BORSTKANKERMAAND.
 
Daarom is deze column ook zo belangrijk: er is heel veel aandacht voor deze vreselijke ziekte.
Te vaak hoor ik van mensen na een uitleg over thermografie "Had ik het maar eerder geweten, dan had ik tijdig maatregelen kunnen nemen". Medische thermografie is nl. nog niet zo bekend in Nederland.
Daarom zijn Agnes Janssen en ik heel hard bezig met het opzetten van een Platform van artsen en therapeuten in Nederland, maar ook buiten de landsgrenzen, om Medische Thermografie meer bekendheid te geven.
Het mooie van Med. Thermografie is, dat ook ontstekingen, slechte doorbloeding alsmede beginnende tumorvorming aan het licht wordt gebracht.
Mijn expertise is u zorgvuldig te begeleiden en therapie te monitoren.
U kunt kiezen uit een onderlijf, bovenlijf en/of borstonderzoek waarbij de volgende zaken in beeld kunnen worden gebracht:
Neuromusculair/neurologische klachten
Verstuikingen, spier/peesontsteking
Zenuwontsteking, afknelling, herniaproblemen.
Vasculaire verstoringen: arteriosclerose, bloed-circulatie problemen, trombose
Halsslagader vernauwing; waarschuwing hartinfarct
Endocriene/metaboolverstoringen: hormonale verstoringen in de borst, diabetische neuropathie, schildklier problemen
Andere klachten zoals gebitsklachten ed.
Het traject:
Een protocol van voorbereiding wordt u aangeleverd voor het thermografische onderzoek dat hier in de Praktijk wordt uitgevoerd. De foto’s gaan ter beoordeling naar het PCRC in San Francisco.
Na ontvangst van het Onderzoeksrapport worden de aanbevelingen(regulier en/of complementair) met u doorgenomen. Het genomen thermogram kan ik laten zien en uitleggen .
 
Oktober is Pink Ribbon maand. Om zoveel mogelijk vrouwen de gelegenheid te geven hun borstgezondheid te bewaken wordt het borstgezondheidsonderzoek met 20 euro korting aangeboden.
Kijkt u ook eens op de site van Agnes Janssen: www.blikopgezondheid.eu/nl.
Ik heb het voornemen mij mede te gaan richten op Franstaligen, vooral in Den Haag, Wassenaar, Leiden en Voorschoten(mijn vroegere woon/werkplaatsen).
Dan is deze site voor u van belang: regardsurlasante.eu/fr.
Tz.t. zal mijn site eveneens in de Franse taal te raadplegen zijn.
 
JANTSJE DEKKER
KLASSIEK HOMEOPAAT EN NUTRITITION SPECIALIST.
site: www.paracelsusgouda.nl
www.vitaliteitenkanker.nl
 


DE GEHEIMEN VAN QIGONG

Toen ik pas de Opleiding deed tot Chi Neng Qi Gong Instructeur, leerde ik dat Qi Gong meer dan 5000 jaar het beste bewaarde geheim van China was. Het werd beoefend achter hoge muren en gesloten deuren In oude Boeddhistische kloosters en tempels of in villa’s van rijke Chinezen.
Chi (hetzelfde als Qi),wat energie betekent, is destijds alleen mondeling doorgegeven van de leermeester aan de student. De weinige teksten over Chi Gong waren zo ingewikkeld geschreven dat alleen ingewijden de codes konden ontcijferen. Voor de buitenwereld was het praktisch onmogelijk om  toegang tot deze kunst te verkrijgen.
Chigong is een gezondheidssysteem, dat door dr.Pang Ming, een arts vereenvoudigd is, omdat hij wilde dat ook zieke mensen dit gezondheidssysteem konden ervaren. De oefeningen kunnen dus ook zittend, ja zelfs liggend worden gedaan.
In het Westen wordt Chi Neng Qi Gong steeds bekender als een effectief systeem van langzame bewegingen dat zorgt voor het bestrijden van stress en ziekten en zorgt voor het bevorderen van vitaliteit en rust. Allemaal componenten van Praktijk Paracelsus.

Patricia van Walstijn, misschien meer bekend van de tv uitzending ”Het mooiste meisje uit de klas”, een serie die naar mijn idee weinig diepgang had, heeft deze bewegingsmethode in Nederland maar ook daarbuiten, bekendheid gegeven. Maar deze uitzending had wel diepgang. Patricia was getrouwd met de bekende arts Roy Martina en zij zijn samen naar China gereisd om Chi Neng beter te leren kennen en zelf te beoefenen.
Patricia heeft Chi Neng in Nederland geïntroduceerd en bij haar heb ik geleerd wat het grootste geheim is van Chi Neng.
Ik hoop u meer daarover te kunnen vertellen tijdens de workshop die mijn Partner en ik op 19 Sept. hopen te geven.
Omdat ik zo enthousiast was heeft mijn man zich ook tot Instructeur bij Patricia laten opleiden. We hebben beiden een eigen zicht op spiritualiteit en daarom vullen wij elkaar ook zo goed aan.

Jantsje Kloosterman-Dekker
Chi Neng Instructeur
site: www.paracelsusgouda.nl
www.vitaliteitenkanker.nl
 


VAN VERGEETACHTIGHEID TOT DEMENTIE

Graag wil ik aandacht besteden aan steeds meer waarschuwingen,zowel voor de oudere als voor de jongere mens:je kunt zelf heel veel doen om dementie tegen te gaan.Maar:eet dan gezond en beweeg veel meer.

In het dagblad Trouw van 25 Juli werd een artikel geplaatst dat zeer de moeite waard is om te lezen.
Vervolgens heeft Juglen Zwaan, mijn collega een Nieuwsbrief gestuurd,waarin hij vertelt over een onderzoek gedaan door de Erasmusuniversiteit  te Rotterdam waarin gedurende 20 jaar 15.000 ouderen werden gevolgd ivm dementie bij ouderen. Hun conclusie was dat zeker een derde van de gevallen voorkomen hadden kunnen worden door gezonder te leven.(aHealthylife.nl)
20 % van de Nederlanders krijgt zelf te maken met dementie. Dit zal, zo denkt men, in 2030 ws worden verdubbeld.
HET OVERKOMT NIET ALLEEN OUDEREN. Nederland telt 12.000 dementen, naar schatting die vrij jong zijn en midden in het leven staan.
 
Hoe kunnen we daar iets tegen doen? Hoe kunnen we ouderen bewegen meer te bewegen?? Ik denk aan zorgcentra, waar oudere mensen ingezet kunnen worden in het dagelijks werk, als dit mogelijk is. Voor de verzorgsters  is dit fijn en er is dan plaats voor contact met elkaar.
Daarnaast zou ik zelf heel graag Bewegingsles willen geven in deze zorgcentra, mn in het kader van valpreventie. Deze Bewegingsoefeningen kunnen liggend zittend en staand worden uitgevoerd. Ook  is het mogelijk deze groep anders te leren eten,in spelvorm, hetgeen weer plezier geeft.Ook yogaoefeningen voor een grotere vitaliteit kunnen aan ouderen worden gegeven.

HOE KUNNEN WE DIT GAAN AANBIEDEN?
Ik zou graag willen brainstormen hierover met activiteiten begeleiders in deze zorgcentra.
Ik heb een drukke Praktijk maar ik wil graag meewerken aan een blij en gezond leven voor deze groep.Ook op de kamer zelf kan ik de oefeningen geven.
Honorarium hoeft niet: ik vind het leuk om te doen.
Ook prive-les is mogelijk.

Jantsje Dekker,Orthomoleculair Therapeut,Darmtherapeut en Nutritition Specialist.
 


IK BEN ZO MOE........

Je wilt niet weten hoe vaak ik deze aanhef te horen krijg: en niet alleen van kankerpatienten.
Vaak zijn het vage klachten naast de verlammende vermoeidheid. Een moeheid die niet over gaat dmv rusten of vakantie houden (Ik vind vakantie houden trouwens een manier om chronisch moe te worden, maar dit terzijde).
Die vage klachten kunnen darmklachten zijn, pijn in het bewegingsapparaat, slaap niet kunnen vatten e.d.
Mijn ervaring is dat er vaak een voedingsallergie of intolerantie aan ten grondslag ligt, Pfeiffer, Candida enz. Maar ook de omgeving van de patient, de huiselijke omstandigheden kunnen de oorzaak zijn.
Welke disciplines zet ik in bij deze klacht?
De Vingerreflexologie - er kan een diep verborgen trauma aan ten grondslag liggen- en middels vingermassage kan dit worden opgespoord.
Darmtherapie, Levend Bloed analyse, Chi Neng Qi Gong - een bewegingsmethode waar ik mooie resultaten mee heb.
Hatha Yoga, Quantum Touch, Holistische Oogdiagnose, Voedingsadvies, Celzouttherapie, Klassieke Homeopathie en Orthomoleculaire Geneeskunde.
Na de anamnese ga ik met de patient kijken naar de discipline waarmee er resultaten kunnen worden geboekt juist voor deze unieke persoon.

Op 13 Juni, vanaf 9 uur, ga ik ALLE aandacht geven aan de mens met deze klacht. Tot 18.00 uur houd ik OPEN DAG IN PRAKTIJK PARACELSUS voor patienten die chronisch moe zijn. Daarnaast kun je natuurlijk ook binnenkomen met een andere klacht. Ben je onder behandeling met reguliere middelen dan is het toch mogelijk een aanvullende behandeling met de Homeopathie te gaan genieten. Deze geneesmiddelen kennen geen bijwerkingen. De werking kan al heel snel te voelen zijn. Verleden jaar had ik een patiente die ik na de anamnese meteen een middel heb gegeven: ze fleurde na deze dosis zichtbaar op en dat is zo gebleven. Ik houd niet van testemonials op mijn site maar ik heb wel een map aangelegd met bedankjes van mensen die mijn Praktijk hebben bezocht. Ik las deze week een aforisme: ”Als je voor EEN mens wat betekend hebt, heb je niet voor niets geleefd.”

Vergeet niet je aan te melden :
Praktijk Paracelsus
Westhaven 54
2801pm te Gouda.Tel:0182-584053. en 527780.
 


HOMEOPATHIE VOOR KATTEN

We willen allemaal, als kattenliefhebbers, een gelukkige,vrolijke poes of kater-soms meerdere-, om ons heen.
Graag wil ik mijn steentje bijdragen om die wens te vervullen.
Als Klassiek Homeopaat (humaan), ben ik mij gaan interesseren voor de Veteritaire homeopathie, m.n. voor de katten. Ik richt mij vooral op katten met emotieproblemen en natuurlijk ook met fysieke problemen. Maar ook bij dieren kunnen  emotionele problemen fysieke klachten in hun kielzog meenemen. Ik denk aan stress: door opwinding gedreven kan een kat bv. zich zo dwangmatig schoon gaan likken, dat er kale plekken op de huid ontstaan
De homeopatische geneesmiddelen kennen geen bijwerkingen en doen een beroep op het zelfgenezend vermogen van mens en dier.
Bv: wat te doen, als er meerdere katten in een huis wonen die niet met elkaar kunnen opschieten?
Uit frustratie kan een kat onzindelijk worden. Of bij meerdere katten in een woning kan een kat de laagste in rang zijn en  het daarmee niet meer eens zijn.
Bij mij thuis is dit  het geval. Vanmorgen kwam ik in de keuken, waar ik een enorme wateroverlast aantrof NAAST de kattenbak. Die was net schoongemaakt, dus dat was niet de oorzaak. En ik dacht aan het gevecht dat de vorige avond plaatsvond tussen 2 van de 4 gecastreerde kattenmannen, die ik 4 jaar geleden uit het asiel had opgehaald. Deze waren gedumpt in een weiland en ze zijn beeldschoon om te zien, alle vier. Over het algemeen is er geen onenigheid, maar de kleinste kater wordt snel geirriteerd, en jaagt steeds een der andere katten boven op de ijskast. Wil soms uit pure gramschap niet eten en gaat zitten mokken. Zo is de stand van zaken nu. Ik ga beide katten behandelen want onzindelijkheid hoeft niet. Er was altijd harmonie tussen deze 4  katten.
Je zult dit alles wel herkennen.
Net als bij mensen zien we katten als individuen.Daarom kan homeopathie ook zo succesvol zijn.
Ik  hoop je gauw, met je lieveling, bij me te zien.
Jantsje Dekker, Klassiek Homeopaat.


Vingerreflexologie (2)

Omdat Ruud Overstegen,mijn leraar Vingerreflexologie mij enthousiasmeerde een videofilmpje te maken i.v.m. Vingerreflexologie, begaf ik mij vorige week opgeruimd naar Krommenie, waar dit filmpje werd opgenomen.Je maakt kennis met mij en dan weet je zeker, naar wie je kunt toegaan voor een consult in de Randstad.

De vragen die we vaak krijgen over Vingerreflexologie:
Wat gaat Vingerreflexologie mij opleveren?
Wel, alleereerst een verandering ten goede in het emotioneel deel van het brein. Er komt rust in het brein en het energietekort in het lichaam wordt aangevuld.
Geestelijke en lichamelijke klachten kunnen dan beter aangepakt worden of zijn zelfs met de Noorderzon vertrokken.
Wat is er dan zo bijzonder aan Vingerreflexologie? De vingers  weerspiegelen je emotionele herinneringen. Elke gedachte heeft zo zijn eigen emotie. Net zoals gebeurtenissen en trauma’s. De vingers worden  naast het vinden van de juiste belemmerende emotie ook ingezet voor het weghalen van die emotie.
Welke resultaten kan ik verwachten? Door massage en het kneden en bewerken van de vingers, maar ook door onze specifieke communicatie, worden de emotioneel ervaren situaties uit het verleden geneutraliseerd, waardoor de energie weer vrij kan stromen.
Jantsje Dekker


Vingerreflexologie? Dat is toch net zoiets als voetreflexologie? (1)

Deze aanname krijg ik vaak te horen en daarom wil ik een paar columns wijden aan vingerreflexologie.
Fysieke en emotionele stress verzwakken het immuunsysteem als het te lang duurt. Met vingerreflexologie ga je,gelijk Sherlock Holmes,  een onderzoek doen naar de oorzaak van een verzwakt immuunsysteem.
Emoties kunnen al tijdens de conceptie of tijdens de zwangerschap of bevalling-geboortetrauma-, zijn ontstaan. Als die emoties niet goed zijn verwerkt, dan hoopt negativiteit zich op in het lichaam wat klachten kan geven.
Dat kunnen klachten zijn als slapeloosheid, nek-en schouderklachten, depressiviteit, burn-out, allergieen, hyperventilatie, angsten, relatieproblemen, ADHD, darmklachten.

Maar er kunnen ook zaken spelen als:

  • Je leven loopt niet zoals je wilt: het lijkt als of het werk bij je handen afbrokkelt
  • Je nog steeds spijt hebt van gemaakte keuzes uit het verleden
  • Je wrok voelt tegenover bepaalde personen uit een ver of recent verleden
  • Je overloopt van schuldgevoelens over wat dan ook

Vingerreflexologie geneest geen ziektes: we neutraliseren de emotie die je liever helemaal niet wilt hebben, zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen: we doen dus een appel op je zelfgenezend vermogen.
Mensen die veel over homeopathie weten, zullen nu een overeenkomst ontdekken met deze Geneeskunst en-kunde: een appel doen op het zelfgenezend vermogen van de mens. En nu begrijp je ook, dat ik, als klassiek homeopaat, geraakt werd door deze prachtige methode om lichte en zware trauma’s te verwerken 'op een zachte, milde en duurzame wijze', een uitspraak van de hoogbegaafde arts Samuel Hahnemann,de grondlegger van de Homeopathie.
Het voordeel van deze methode is dat er geen groot aantal vervolg sessies nodig zijn: de methode is zeer simpel en niet belastend.
Hoogbegaafd? Daarover de volgende keer.
Jantsje Dekker


ZWANGERSCHAPSYOGA:

MINDFUL ZWANGER EN MINDFUL BEVALLEN

Het is eigenlijk jammer, dat je pas met zwangerschapsyoga mag beginnen, als je drie maanden in verwachting bent. Ik zou willen beginnen wanneer je zeker weet dat je zwanger bent. De aandacht ligt dan bij de ontspanning, het contact maken met het mensje in wording en je kunt vanaf die dag ook mindful, zonder angst of anderszins, de toekomstige bevalling tegemoet zien.
Vanuit Chi Neng Qi Gong zijn er prachtige, meditatieve bewegingen, die je zonder bezwaar mag doen en je een heerlijk gevoel van welbevinden kunnen verschaffen. Het mooiste is, dat de partner er vanaf de eerste les, bij  aanwezig is.Jij draagt het kindje negen maanden, maar je kunt, door je partner mee te nemen, ook de band versterken met hem en hij met de baby.Beiden leer je luisteren naar je gevoel en naar je intuitie. Samen mediteren versterkt de band maar versterkt  ook de universele energie , de innerlijke  en lichaamsenergie.

Meditatie-in stilte zijn- kan je helpen om tijdens de bevalling  zo lang mogelijk bij jezelf te blijven. En je partner kan je daarbij helpen.

Ik gebruik, vooral in die eerste drie maanden, energieoefeningen van Donna Eden, die ik al een twee  jaar op mijzelf toepas, met het succes dat ik ervan verwachtte: immers, je geeft je intentie voor de oefening dan aan het universum en denkt positief over de uitwerking ervan. Zij heeft een boek geschreven met oefeningen juist voor vrouwen.

In die eerste tijd werk ik veel met visualisaties en met muziek.
Omdat de zwangerschapsyoga een les is met veel persoonlijke aandacht, is het een pluspunt dat je , als je dat wilt, ook gebruik kunt maken van energetische geneesmiddelen voor kleine zwangerschapskwaaltjes:misselijkheid, zuurbranden e.d.
Als klassiek homeopaat kan ik je daar zeker mee ondersteunen.

Ook bij  emotionele klachten kan ik je,  als emotie-coach, hulp bieden.
Het voelen staat centraal in deze lessen. We doen zittende, staande en liggende oefeningen, alleen of samen met je partner. Het resultaat is zeker dat de harmonie  om jullie heen zal toenemen. Je straalt het ook uit naar anderen.

Patricia van Walstijn heeft de Chi Neng Qi Gong naar Europa gebracht en deze oefeningen toegepast tijdens haar eigen zwangerschap. Bij haar ben ik opgeleid en heb aan den lijve ondervonden, hoe heerlijk deze oefeningen zijn,juist bij ongemak, zoals boven al genoemd in het begin van de zwangerschap.
Ik zal ook de voeding in deze periode niet onbesproken laten.
Jantsje Dekker, Hatha-Yoga en Zwangerschapsyoga docente, MIndfulness Trainer en Chi Neng Qi Gong Instructor.


Extra column: Zelfredzaamheid bij kanker? Nou en of!

Op deze plaats zal ik een aantal columns  wijden aan het beantwoorden van de vraag ”Ik heb kanker. Wat kan ik nu zelf doen?”
Begin Mei kreeg ik binnen EEN week van 3 personen te horen “ Ik heb kanker”.
Dat heeft mij erg geraakt omdat ik zelf letterlijk verstijfde toen ik  20 jaar geleden dit vonnis aanhoorde uitgesproken door de oncoloog .
Het gevoel van eenzaamheid herinner ik mij nog goed.
Toen deze blikseminslag was verwerkt was het eerste wat ik deed:alle boeken die ik maar tegenkwam die over kanker handelden, kopen.Dat was een dure tijd, maar ik wist wat mij te doen stond, naast de reguliere behandeling.Ik studeerde nog geen Homeopathie.Mede door deze gebeurtenis ben ik Homeopathie gaan studeren en heb mij onder behandeling gesteld van een Homeopatisch arts, die mij ” uitzonderlijk dapper en moedig noemde”. Die lofprijzing had ik wel nodig. Het gaf mij moed om alle tools die ik op mijn levenspad tegenkwam, aan te pakken.Gelukkig genas ik, maar deze gebeurtenis heeft mijn leven totaal veranderd.
Ik vertel dit, omdat ik na die drie kankergevallen in een week, daadwerkelijk tools wil aanreiken, waaraan je heel veel kunt hebben naast de reguliere behandeling, als je hoort dat je kanker hebt. Je hoeft je nl. niet doodziek te voelen na chemo, je vitaliteit kan in stand gehouden worden.Naast deze columns, die over dit onderwerp gaan(kanker komt steeds meer voor), wil ik  op 31 Mei as, om half elf,persoonlijk iets gaan vertellen over welke tools er zijn en welke juist voor jou, geschikt zouden kunnen zijn.Dat doe ik in mijn eigen fijne Praktijk, aan de Westhaven 54,waar in alle rust naar je wordt geluisterd met aandacht en kennis van zaken.
Wil je een persoonlijk gesprek met mij: ik maak gratis tijd voor je.
Jantsje Dekker. Klassiek Homeopaat en Orthomoleculair Therapeut.


Voorgaande columns:


49) Slapeloosheid; je zult het maar hebben

Een vrouw van 30 jaar komt mijn spreekkamer binnen. Haar houding spreekt boekdelen, haar handdruk is slap en haar stem klinkt lusteloos. Ze laat zich in een stoel zakken en op mijn vraag waarom ze mij bezoekt, vertelt ze: "Ik heb jaren de pil gebruikt. Het begon al toen ik 12 jaar was. Ik werd ongesteld, maar zo hevig dat ik wel klein duimpje leek. Ik kon niet naar school, ook al niet, omdat ik ontzettende buikpijn had. Dat duurde 3 dagen. Daarom kreeg ik de pil. Toen ik mijn man leerde kennnen, wilden we kinderen en stopte ik met de pil. Maar: ik werd niet zwanger. Ik ben doodziek geweest van alle hormoonbehandelingen. Toen ik zwanger raakte, eindelijk, was ik dolgelukkig. Nu IS de baby er, en.... ik ben er niet blij mee. Alles is me teveel. Je hoort toch blij te zijn als je eindelijk een kind op de wereld hebt gezet, na al die moeite? De baby krijst dag en nacht, ik word er doodzenuwachtig van, en ik word woedend op dat kind. Als ik dit had geweten, was ik er nooit aan begonnen.
Door dat huilen kan ik niet slapen, ik ben doodmoe. Mijn man heeft een zware job, is ook doodmoe. Ik ben ten einde raad. We zijn al zo ver, dat we ruzie maken om niets, de sfeer is om te snijden". Ik ben met haar in gesprek gegaan en heb eerst de baby behandeld. Gelukkig hielp dit geneesmiddel snel, zodat de moeder haar broodnodige nachtrust kreeg en haar man zijn werk weer met animo kon oppakken.
Toch was het nog niet zoals het wezen moest: moeder sliep wel, maar was nog steeds niet blij met de nieuwe baby, waardoor ze schuldgevoelens had. Toen ze leerde accepteren dat een postnatale depressie soms voorkomt, was dat al een stap in de goede richting. Na 2 maanden de homeopatische geneesmiddelen te hebben gebruikt, kreeg ze weer plezier in haar kindje en zin om er mee naar buiten te gaan om te wandelen. Een jaar later mailde zij me dat ze weer in verwachting was en dat ze graag een groot gezin wilde. "En, mocht er weer iets mis gaan, dan weet ik u te vinden" mailde deze vrouw mij.

48) Pre-natale yoga

Mijn ideaal is de wereld mooier achterlaten dan dat ik haar vond...

Het valt me op, als ik de diverse boekwinkels en bibliotheken bezoek, dat er veel meer boeken geschreven zijn over de tijd van de zwangerschap, de draagtijd , plus de bevalling. Maar ik denk dat de voorbereiding op het creëren van een nieuw leven van evenveel belang is. Als je je eenmaal bewust bent van de kinderwens, begint het contact al met je kind. Wij vrouwen zijn zeer intuïtief, generaliserend gesproken. Ik heb vrouwen gesproken die voelden dat het gewenste kind om hen heen was. Ze maakten woordeloos contact met het kind. Ook kun je met de toekomstige vader, jij en het kindje, communiceren. Dat kan gecontinueerd worden als het zeker is, dat je zwanger bent. Daar zijn yogaoefeningen voor. Maar: er is een maar. Het gaat je tijd kosten. Wil je dat? Heb je dat er voor over? Want door die band tussen jullie en het kind te versterken, zal het een gelukkiger kind worden emotioneel gezien. Als de moeder door blijft werken, ook nog een verbouwing heeft gepland, zal het kind zich derderangs kunnen voelen. Door onderzoeken komen we steeds meer te weten over het leven in de baarmoeder. Van belang is, dat je tijd neemt ook voor jezelf, op mentaal en emotioneel gebied. Het lichaam van de moeder 'spreekt' tegen haar kind. Als ze rustig is, voelt de baby dat. Is ze stressy dan is de baby dat ook. Neurologisch gezien versterken de liefde en rust van een zwangere moeder de hersenen van de baby.
W.B de pre-natale yoga die ik voorsta: dat is een heel zachte manier van yogaoefeningen uitvoeren waar geen torsi’s in voor komen. Wel wordt er veel gedaan aan contact maken met de baby, visualisaties, ademoefeningen , massages en houdingen die niet belastend zijn.


47) Ik ben allergisch voor mijn zuster...

Een patiënte komt mijn spreekkamer binnen met de klacht: ’Ik heb ondraaglijke jeuk,ik kan er niet van stilzitten en het wordt steeds erger. Er komen blaasjes op de huid en door het krabben gaat de huid kapot. Nu heb ik op mijn site een vragenlijst staan, maar die had ze niet in kunnen vullen, ze had teveel jeuk. Op mijn vraag of er perioden waren waarop de jeuk erger werd antwoordde ze”Wanneer mijn zus belt dat ze wil komen,krijg ik vreetbuien en daarna krijg ik jeuk”. Nu bleek het dat zus 6 jaar ouder was dan mijn patiënte en steeds als haar tweede moeder optrad. Ik dit gezin was familie heilig: de vuile was bleef binnen. Ging je er mee naar”buiten”dan werd dit als ontrouw gezien. De laatste keer dat haar zuster haar had bezocht,had deze aanmerkingen geuit op haar gewicht, dat duidelijk was toegenomen. ”’Ik heb een wijde mantel nodig om al je zonden te bedekken”, was haar commentaar, toen J, mijn patiënte ,haar vertelde van haar zin in zoet. Ik heb J verteld dat voeding helpt om onverwerkte zaken te camoufleren. De gezinssituatie is van levensbelang: voeding is een belangrijk bindmiddel in het gezin. We hebben de gezinssituatie doorgesproken en haar relatie met zusje. Vervolgens heb ik met haar visualisatieoefeningen gedaan alsmede Chi Neng Qi Gong oefeningen,hetgeen maakte dat haar vreetbuien minder werden, haar gewicht omlaag ging,haar allergie verdween en de relatie met zus eerst verslechterde,want J ging grenzen stellen en hield zus tijdelijk buiten de deur, hetgeen niet werd gewaardeerd. Toen J sterk in haar schoenen stond, nodigde ze zelf zus weer uit. Langzaam wordt de relatie meer gelijkwaardig en krijgt J het respect waar ze recht op heeft.

terug naar boven


46) Weten van (h)eerlijk eten...

Graag wil ik een lans breken voor een boek,dat ons werd aanbevolen tijdens de opleiding "Micropscopisch Bloedonderzoek",die ik in 2012 volgde en waar de nadruk werd gelegd op leefstijl. Je kunt nl. zien in het levende bloed monster,ook in het droog bloed monster,of iemand bv veel vlees eet, te veel alcohol geniet of teveel gif in het lichaam meetorst,waarvan je overigens dik kunt worden. De aanvullende opleiding die ik 2 weken geleden volgde werd de Levend Bloed Analyse behandeld vanuit de TCM, de Chinese geneeswijze. Ook hier werd de nadruk gelegd op volwaardig voedsel genieten en hoe belangrijk het is de lymfe,lever en nieren te reinigen,als in het bloed te zien is,dat bv de lever te zwaar werk moet doen.. Terug nu naar het boek van Rineke Dijkinga,die 125 smakelijke recepten voor optimale energie, gezondheid en een gezond gewicht heeft gecomponeerd. Het boek oogt zeer aantrekkelijk en omdat een aantal patiënten hieruit enthousiast zijn gaan koken,zie ik dat er niets teveel wordt gezegd over een "gezond gewicht".Men valt er op af. De uitspraak van Hippocrates "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding"tracht ik in mijn praktijk te bewerkstelligen. Het mooie is, dat wij in Gouda een prachtige Natuurwinkel bezitten,die heel veel te bieden heeft, ruim gesorteerd is in verse groente en waar de medewerkers ter zake kundig zijn en weten waarover ze het hebben, naar mijn idee. Ook superfoods zijn hier ruim verkrijgbaar. Het tweede boek van Rineke is uitgekomen en wat ik zo fijn vindt aan deze boeken:bij ieder recept staan gezondheidstips, en de foto's noden tot consumeren van al dit lekkers. Een aantal maanden geleden kwam een patiënte binnen die een bloedhekel had aan koken, zich te buiten ging aan junkfood en gewoon te corpulent was. Buitendien was ze erg moe.Nu kookt ze iedere dag uit dit leuke boek en dat is te zien:ze is afgevallen, huidproblemen behoren tot het verleden,het haar glanst weer en het belangrijkste:ze was niet meer moe. Jantsje Dekker,Nutritition Specialist en Gewichtsconsulente.

terug naar boven


45) Microscopisch bloedonderzoek in de praktijk: het effect van de behandeling op de monitor zien

Het diploma "Microscopisch Bloedonderzoek" heb ik dit jaar mogen behalen, na diverse Opleidingen te hebben gevolgd. De test bestaat uit een levend bloed analyse en een vrije radicalen test. Het LBA onderzoek is een geschikte methode om o.a. de leefstijl van iemand te beoordelen. De kracht van een microscopisch bloedonderzoek ligt vooral in het zichtbaar maken van de gevolgen die bepaalde leefstijlkeuzes hebben op de gezondheid nu maar ook in de toekomst. Het is een goede ondersteuning van de anamnese met de patiënt. Het kan bepaalde vermoedens die blijken uit een anamnese bevestigen maar ook direct ontkrachten. Tijdens LBA wordt gekeken naar de vorm van de bloedcellen, naar de toestand van het celmembraan omdat een flexibel celmembraan iets vertelt over de stofwisseling. Ook wordt gekeken naar de witte bloedcellen, waardoor men de toestand van het immuunsysteem kan ontdekken. En een gezond immuunsysteem kan ziekten afweren. De therapeut kan zien of er sprake is van cholesterol neerslag,of vitaminen en mineralen goed worden opgenomen. Ook wordt de huidige toestand van de darmen duidelijk, de mate van verzuring. Oorzaken van vermoeidheid,emotionele klachten,toxische belasting,schimmelproblematiek worden onthuld. Het is dus een holistische benadering. Het spannende moment van dit onderzoek is wanneer het bloedmonster van het eigen bloed op de monitor te zien is: zie je het bloed stromen? Zie je een witte bloedcel die op oorlogspad is of is deze cel in ruste? Na een advies komt de patiënt na 6 weken ter evaluatie en weer wordt het bloed bezichtigd. Is er sprake van een verbetering,dan weet je dat de behandeling vruchten heeft afgeworpen. Er kunnen ook foto's worden genomen van het bloedbeeld. De LBA is geen diagnose, maar een analyse van afwijkende patronen in het bloed. Het dient niet ter vervanging van een regulier bloedonderzoek, maar is een aanvulling. Naar mijn idee is het in het belang van de patiënt dat iedere Klassiek Homeopaat dit fantastische gereedschap leert hanteren.

terug naar boven


44) Homeopathie en Verzuring, kun je er zelf iets mee?

Jazeker,er komt licht in de verzuringsduisternis. Eerst de klachten die kunnen ontstaan bij verzuring: spierpijn ,gewrichtspijn, vermoeidheid, huidklachten, schimmelinfecties en ontstekingen. Maar: als er aanleg aanwezig is,door de ouders bv meegegeven, kunnen deze klachten leiden tot chronische stofwisselingsziekten, zoals artrose, jicht, artritis, hoge bloeddruk, fybromyalgie en osteoporose. Het zuur-base evenwicht is bij ontzettend veel mensen verstoord. Dat kan komen door veel stress,verkeerde voeding,te weinig bewegen, langdurig gebruik van medicijnen en hun bijwerkingen (die krijg je als een cadeau erbij), een oppervlakkige ademhaling zijn enorme verzuurders. Zelfs nierstenen, vroegtijdig verouderen, hartklachten enz Mijn trouwe lezers zullen weten dat ik altijd de voeding eerst onder handen neem, voor ik met geneesmiddelen op de proppen kom met deze klachten. zei al: "Laat uw voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding". Wat mij opvalt is, dat groenten en fruit veel te weinig worden gegeten. Maar met animo worden zeer sterk verzurende etenswaren genuttigd:Kaas,vleeswaren,suiker,witmeel,zwarte koffie,alcohol en frisdranken. Veel beter is om groentesappen te drinken, smoothies te maken, en in de middag, als het mogelijk is: weer groente knabbelen. 300-500 gram groenten en veel water drinken. Als u met deze klacht bij mij komt, ga ik eerst de darmen status na onder de irismicroscoop, na een uitgebreide anamnese. Vervolgens doe ik een Microscopisch Bloedonderzoek waarbij ik het bloedbeeld op de monitor laat zien en dat de huidige stand van zaken aangeeft. De patient kan het eigen bloed zien en na 6 weken,als de patiënt terugkomt na de homeopatische of orthomoleculaire behandeling voor het evaluatieconsult, kan worden gezien of de behandeling het bloedbeeld heeft verbeterd. Het Microscopisch Bloedonderzoek is een nieuwe loot aan mijn Therapiestam, waarover later meer.

terug naar boven


43) Stoelmassage: kort en krachtig

Toevallig kwam ik in aanraking met een Massageopleiding waar ook Stoelmassage werd aanbevolen. Ik heb zelf een massage achtergrond, maar stoelmassage was voor mij nieuw. Ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig naar dingen die mij nog onbekend zijn en heb mij onmiddellijk ingeschreven voor een opleiding. Ik vond dat er aan stoelmassage veel voordelen zaten:het geeft je in een mum van tijd weer energie,je hoeft je niet om te kleden want de massage wordt over de kleding heen verzorgd,hetgeen drempelverlagend werkt. Er wordt geen olie gebruikt,je make-up blijft intact, maar pas op:je raakt eraan verslaafd. Het bespaart tijd, want het kan op de werkplek worden gedaan. Na de massage kan men weer met nieuwe energie aan het werk. De meeste mensen krijgen om 16.00 uur een dip of een onbeheersbare trek in iets zoets. Door de massage verdwijnt deze zoetbehoefte. Nu weet je al,als je mijn columns regelmatig leest, dat ik iedereen steeds hartstochtelijk afraadt SUIKER te nuttigen. Ik heb eens opgeteld wat suiker allemaal doet in je lichaam: ik kwam aan 146 items.... Zo kom ik nu op het item gezondheid en ziekteverzuim op het werk. De stoelmassage duurt normaliter 20 minuten, maar ik neem de tijd om eerst even eventuele klachten uit te vragen. Verder is het een plezierige wijze om lichaam en geest te ontstressen . Het is tevens preventief tegen allerlei dreigende ongemakken, zoals schouder en nekklachten,spierklachten,stijve gewrichten en RSI. Door regelmatige stoelmassage kunnen deze klachten verminderd worden of,nog beter, helemaal niet optreden.(Als je gezonde voeding eet)Tevens word je ontgift,dus na de massage veel water drinken. Na de massage voel je je verkwikt en energiek.
Tenslotte:een massage kost relatief weinig en het is ook een leuk idee als St.Nicolaascadeau of Kerstcadeau. Jantsje Dekker,Orthomoleculair Therapeut, Darmtherapeut.

terug naar boven


42) Afscheid nemen...

Afscheid nemen : dat is een woord dat vaak valt in mijn Praktijk, als een herfstblad dat uitgeleefd is en ter aarde valt. Afscheid nemen van je kind dat of ver weg of dichtbij gaat studeren en moeders vleugels niet meer nodig heeft. Afscheid nemen van je baby als die 3 maanden bij je is geweest en weer terug gaat naar waar het vandaan kwam. Afscheid nemen van je partner als die het wel genoeg vindt en op avontuur gaat. Afscheid nemen van je ziekte, waardoor je veel aandacht kreeg van mensen"'.Nu je gezond bent, zie je ze niet meer"' was een uitspraak van een patiënte die door de homeopathie weer op het gezonde spoor was gezet. Afscheid nemen van je baan,waardoor je je zo nuttig voelde en nu niet weet hoe de dag door te komen. Afscheid nemen van een riant inkomen en nu niet weten hoe zo anders te leven.... Deze tijd is een tijd van uitdagingen. Van nieuwe visies ontwikkelen en de wilskracht er iets van te maken. Je kunt kiezen:niet bij de pakken neerzitten of in een diepe put wegzakken. De keuze hebben we. Als gelovig bent heb je een geweldige steun en kun je je verhaal kwijt: je vertrouwen zal nooit geschonden worden. Maar je kunt mede steun krijgen van echte vrienden,van familie, van je partner. Je huwelijk kan sterker worden of de mist in gaan:ook dit is een grote uitdaging vandaag de dag:laat je je partner alleen of ga je ervoor? Graag wil ik wijzen op de tools die je tijdelijk kunt gaan gebruiken: Mindfulness is een way of life om niet in een diepe put te zakken,Meditatie raad ik af in het begin van een verlies,welk dan ook. Yoga is beter:je bent dan in beweging en leert door ademhalingsoefeningen en houdingen je emoties te reguleren. Ik wens u allen veel sterkte toe.

terug naar boven


41) Ik ben zo jaloers...

Met deze ontboezeming opende mijn patiënte het gesprek, nog voor ik de administratieve gegevens kon invullen op de kaart. Het was een van mijn eerste consulten en veel ervaring had ik nog niet. Ïk kan iedere man krijgen", vervolgde zij , mij uitdagend aanziend. Allemaal, geen een uitgezonderd".. Uit het verdere verhaal bleek, dat zij in de Menopauze was aanbeland en dat haar kinderen een voor een, het ouderlijk huis verlieten. "Het wordt zo stil in huis en we hebben een groot huis, wat moet ik met al die kamers?" "Waarmee moet ik mijn tijd vullen? Een half jaar voor haar komst had zij ook nog ontslag gekregen en was daar nu nog, zeker niet mee verzoend. Ik merkte dat haar stem erg gespannen klonk, net als haar bewegingen die gejaagd waren."Niemand heeft me nodig, mijn man vindt de sfeer niet prettig thuis en vlucht in zijn werk."HIJ wel", zei ze bitter. Op hem was ze dus OOK jaloers... Dit was duidelijk een casus die met verschillende disciplines die ik in portefeuille heb, kon worden behandeld. Ik kon haar helpen eerst met homeopathie waarop zij uitstekend en snel reageerde:haar jaloezie was sterk verminderd. En dat was 14 dagen na het consult. Ook was haar behoefte om zichzelf en de heren der schepping te bewijzen de eeuwige jeugd te hebben, afgenomen. Haar bewegingen waren rustiger geworden, zag ik tijdens het evaluatiegesprek. Haar gevoel, er niet meer toe te doen,nu ze ouder werd en geen werk meer had,mocht eveneens worden gereguleerd. Ik heb haar Hatha-Yoga en de Mindfulness Training aangeboden en beide tools heeft ze aangewend. Langzamerhand zag ze in,dat, wanneer je voor EEN mens iets hebt betekend, je niets voor niets hebt geleefd. Mindfulness leert je om vol vertrouwen de toekomst tegemoet te treden.(Casus aangepast) Jantsje Dekker, Hatha-Yoga docente en Mindfulness Trainer.

terug naar boven


40) Mediteren in de moestuin

Tijdens de yogales van deze week vertelde een yogaleerling het volgende:"Heerlijk vind ik het, dat , nu het weer zo mooi is, ik kan gaan mediteren op ons grasveldje. Ik neem dan een kussentje en geniet intens van de stilte en van de natuur.Deze week had ik wat last van een klacht die mij erg hinderde. Maar, door dat mediteren gingen de scherpe kantjes van de pijn weg. Ik kon het accepteren". Ik was erg blij met deze spontane vermelding. Want,Mindfulness helpt bij pijn, bv in het geval van een chronische ziekte. Ik denk aan kanker , een ziekte die veel eenzaamheid kan oproepen. Twee weken geleden had ik aan de groepsleden gevraagd om de gehele week EEN dagelijkse bezigheid uit te kiezen en die bezigheid met alle aandacht uit te voeren. Ik vroeg ze op te letten hoe ze zich na een werkdag dan voelden. Immers:doe je elke activiteit met de volle 100 procent aandacht, dan ben je minder moe 's avonds en heb je minder behoefte op de bank te hangen en maar tv te gaan kijken omdat je tot niets anders in staat bent. Alle groepsleden hadden deze opdracht uitgevoerd en het resultaat was bijzonder goed. Toen kwam ik op het idee om yogalessen te gaan organiseren, waarin zeker een kwartier aan Mindfulness zou worden besteed. Ik heb zelf zoveel aan deze Training gehad dat ik niet meer als een bok op de haverkist zit als ik wel eens ongenuanceerd tegemoet getreden word. Ik geef alleen die energie terug bij wie ze hoort als ze onterecht werd geventileerd. Je leeft op deze manier veel plezieriger en krijgt dan ook minder fysieke klachten door stress. Echter..,..soms val je natuurlijk wel eens in dezelfde valkuil. Maar dan kijk je eerst naar de keren waarin je wel mindful reageerde.

terug naar boven


39) Onwelkome gasten in de darmen: daar zijn we niet blij mee...

Deze onwelkome gasten worden ook wel parasieten genoemd. Ze leven nl. van hun gastheer.. Het zijn levensvormen die parasiteren op hun gastheer. Die gastheer is nodig om te overleven en zich enthousiast te kunnen vermenigvuldigen. Wormen leven graag in de darmen en andere weefsels van de mens. Het vervelende is,dat ze andere mensen kunnen besmetten. Mensen kunnen last hebben van verschillende soorten parasieten, maar laten we wormen eruit lichten, die komen het meest voor. De wormen die het meest voorkomen zijn: 1.De aarsmade 2.De lintworm 3.De spoelworm 4.De zweepworm. Laten we de aarsmade eerst aandacht geven:zij komen het meest voor bij schoolgaande kinderen. Het is een kleine worm..De handen raken soms besmet door de eitjes van de made,die aan de vingers van het kind geplakt kunnen zijn. Als de betreffende vinger in de mand wordt gestopt,kan het feest beginnen. Als er aarsmaden aanwezig zijn,geeft dat anale jeuk:een kind gaat krabben en van het een komt het ander. Maar de besmetting kan net zo goed optreden wanneer een deurknop wordt vastgepakt of door speelgoed, dat door een ander besmet kind gebruikt is. De eitjes komen dan in de darmen terecht,zij ontwikkelen zich in de darmen tot larven. Vervolgens worden het kleine wormpjes. Wat zijn de symptomen? Jeuk. Infectie, hetgeen weer kan leiden tot tot buikpijn,geen trek in eten en het verlies van gewicht. Bij meisjes en vrouwen kunnen ze de inwendige geslachtsorganen binnendringen en zo wordt de vagina ook besmet. Maar ook via voeding komen eitjes het lichaam binnen:altijd heel goed de groente wassen of koken en zorgen voor een goede hygiëne, vooral na toiletbezoek. Tijdens de bevalling kan een baby besmet raken door ontlasting van de moeder. Het is dan ook van groot belang ook de moeder te behandelen,als een kind besmet is met aarsmaden. Ook door sexueel contact is er besmetting mogelijk. Raadpleeg een deskundige.

terug naar boven


38) Muziek op het toilet: wat is er mis met de riolering?

Naast de verschillende darmklachten is er een,die veel vragen en ongenoegen oproept:flatus oftewel lucht in de darmen. In de eerste plaats zetten de darmen uit, waardoor je niets van broekbanden om het middel moet hebben,bovendien kan dit euvel wel 2 kledingmaten schelen. Flatus kan kramp veroorzaken, je kunt er humeurig van worden en je wilt er gewoon vanaf. Maar wat vooral iemand zorgen kan baren is,dat door de druk van die opgezette darmen het diafragma geblokkeerd kan raken. Soms kan dit zelfs schijnhartklachten geven,nl benauwdheid,hyperventilatie,hartkloppingen,hartritmestoornissen enz. Men noemt dit het Roemheld-syndroom. Daarnaast is het vaak een lawaaiige gebeurtenis, als er lucht aan wordt gegeven. Er kan er een zeer onprettig aroma worden verspreid,dat vaak lang blijft hangen. Maar:gassen lucht geven is gezonder dan ze in te houden. Wanneer gassen naar rotte eieren ruiken kun je stellen dat de eiwitvertering te wensen overlaat. Darmbacteriën, die van eiwitten leven gaan daarvan groeien. Ze produceren rottingsmetabolieten die puur giftig zijn, waardoor je je weer moe kunt gaan voelen... Ook het lucht inslikken wanneer je spreekt EN eet tegelijk is gasvormend. Maar ook wanneer je bv slecht verteerbare voedingsmiddelen combineert, bv brood met kaas,aardappelen met vlees,rijst met kip. Eiwitten en fruit in een maaltijd geeft ook narigheid net als zetmeel samen met suiker. Je krijgt gisting en rotting,dus flatus. Er is dus een verteringsprobleem en gassen geven de eerste waarschuwingen. Koolzuurhoudende dranken, vooral bij het eten,geven ook aanleiding tot muziek op het toilet. Nervositeit,boosheid,teleurstelling enz. kunnen gassen veroorzaken. Gelukkig kan ik u hierbij ter zake kundig informeren. Want: u weet dat ik mijn tweede Praktijkadres ben opgestart bij de Body and Health Factory. "Op Zaterdag 20 April 2013 zullen we u daar een leuke middag aanbieden, waar u kennis met ons kunt maken en van elke discipline kunt"proeven". Ik zal DV paraat staan van 13.00 uur-17.00 uur, waar u tegen een gereduceerd tarief uw vragen kwijt kunt over bovenstaand item (Wel even opgeven bij Body and Health). Jantsje Dekker,Darmtherapeut,Klassiek homeopaat en Orthomoleculair therapeut.

terug naar boven


37) Waar is het volgende toilet?

Darmincontinentie....je zal het maar hebben. Stel je voor:je hebt het plan fijn te gaan winkelen. Maar dat gaat zo maar niet:er moet van alles gepland zoals: met welk vervoer ga ik, hoe lang is de reistijd,heb ik schone kleren bij me enz. Soms moet je rennen om op tijd het toilet te halen: je hebt geen zin om voor Klein Duimpje te spelen. Deze ziekte kan zowel mannen als vrouwen overkomen. Bij darmincontinentie is er sprake van verlies van ontlasting, flatus of gas uit de darmen. die niet ontstaan is uit een eenmalige infectie, maar die je continu vergezelt. Dit ongemak kan een groot deel van je leven vergallen. In de eerste plaats is het een zenuwachtige toestand:met plezier ergens naar toe gaan als je nog niet het toilet hebt bezocht, is er niet bij:je bent gespannen en voelt het zwaard van Damocles boven je hoofd hangen. Twee jaar geleden kwam een patiënte wanhopig bij mij om van deze kwaal verlost te worden. Zij wenste geen reguliere geneesmiddelen wegens de bijwerkingen en dus zette ik mij aan de homeopathische arbeid. Na haar de eerste ruikdosis te hebben gegeven van een homeopathische middel, gaf zij na een week als reactie dat het veel beter ging. "Maar het was nog niet over" zo deelde zij mij teleurgesteld mee. Na nog twee consulten kon zij me meedelen dat de kwaal verdwenen was. De behandeling heeft twee maanden geduurd. Niet alleen, dat de behandeling haar veel minder tijd kostte dan wanneer de patiënte regulier behandeld was, zij kreeg de aandacht waar ze, naar eigen zeggen erg blij mee was "Nu wordt er tenminste geluisterd en u begrijpt dat ik me soms erg schaam. En steeds dat wasgoed....Ik kon het me levendig voorstellen. Jantsje Dekker, Klassiek Homeopaat.

terug naar boven


36) Mindfulness en overgewicht....

De kennismakingscursus met Mindfulness die ik in Maart hoop te gaan geven richt zich op alle levensgebieden, maar ook besteed ik aandacht aan Mindful eten en met compassie leren omgaan met jezelf,dus met lichaam en geest. Het mooie van Mindfulness is, dat je langzaam maar zeker bevriend wordt met jezelf.Je leert accepteren wat er NU is. Van belang is ook dat je ervaart dat je geest invloed heeft op je lichaam en je gaat alle zintuigen gebruiken..B.v.je partner heeft heerlijk voor je gekookt, je zit aan tafel en ruikt de ingredienten waaruit de maaltijd is opgebouwd.Je hebt ontzettende trek maar eerst ga je met grote belangstelling ruiken.Je speeksel toevloed zal aanzienlijk toenemen.Je ziet de verschillende kleuren van de gerechten en je voelt de liefde van de kok voor jou en voor het koken en voor het presenteren.Je gaat nu vol belangstelling een hapje proeven, dat doe je intens:je schrokt het voedsel niet naar binnen, maar geeft jezelf en het eten aandacht.Langzaam neem je de tijd om te kauwen waardoor je de spijsverteringsorganen in de watten legt.Er is alle aandacht voor het NU genieten. Zo eten is het begin van gewicht verliezen:immers, we letten vaak niet op het signaal van je lichaam dat je genoeg hebt. We hebben toch altijd haast? Je gaat letten op hoe het lichaam reageert op je voedsel keuze.Voel je je de volgende dag moe of energiek? Op dezelfde wijze kun je gaan koken voor je gezin:met aandacht winkelen, met aandacht het voedsel bereiden en met aandacht opdienen.Leuk om zo anders te gaan eten. Mindfulness leert je ook omgaan met stress:het kan erg stressy zijn om steeds weer met dat overgewicht geconfronteerd te worden.Maar stress maakt dik en maakt dat je wilt snoepen. Mindfulness leert je een geheel andere manier om met stress om te gaan. Je leeft gemakkelijker en feestelijker.

terug naar boven(1)   (2)  >>>