Blogs Jantsje Dekker



ORGAAN YOGA EN DE SYMBOLIEK VAN DE ORGANEN ( 1)

De taal van de organen: hoe leer je die?
Waarom zou je die taal leren?
De symboliek van de organen
Yoga en onze organen
 
Wist jij dat de organen ons iets te vertellen hebben? Dat ze bewustzijn intelligentie en herinneringsvermogen hebben?
En dat ze dus letterlijk ziek kunnen worden door bepaalde ervaringen?
Elk orgaan heeft zijn specifieke opdrachten, zijn speciale eigenschappen.
Denk ook aan de vorm, de positie in het lichaam en de embryonale ontwikkeling.
Het is zo boeiend om dat eens na te gaan. Zo krijg je veel meer begrip voor een orgaan.
 
In mijn yogapraktijk, die ik al 25 jaar praktiseer, is het mij al snel duidelijk geworden dat er in het begin niet wordt geluisterd naar het lichaam.
Als een yoga oefening aangeeft,dat die niet heilzaam is voor je, bv door pijn te veroorzaken, pas die oefening dan aan, zodat je die wel prettig vindt.
Je doet toch geen yoga, om gemarteld te worden? Juist ja, om te genieten van wat je doet.
Als je gaat luisteren naar je lichaam, ge je veel meer genieten van je lichaam. Maar we hebben het zo druk op sociale media, dat we geen tijd voor het lichaam over houden.
Daar is nu juist de yogales voor:tijd nemen voor je lichaam.En nooit op je routine werken:er zijn mensen in mijn les die al langer dan 18 jaar bij mij zijn. Maar:yoga is nooit sleur,het is een verrukkellijk nieuw moment en steeds voelt een oefening anders.
Je hebt toch ook niet steeds hetzelfde humeur?
Vanuit de diverse methoden van geneeskunst kan ik specifiek werken op de klachten waarmee mensen komen om yoga te doen. Er zijn klachten van het bewegingsapparaat:geen wonder:men zit uren achter de PC,meestal zonder even te stoppen. En dat merk je.
Maar ook blaas en nierklachten zijn er, hartritme stoornissen enz.
Daarom wil ik een paar blogs wijden aan de diverse organen.
Tevens geef ik een oefening voor de hele week en niet voor EEN keer!
Iedere dag neem je 5 minuten de tijd  om te gaan zitten zonder telefoon, en aanverwandte artikelen, geen storingen van buitenaf dus. Zet desnoods een kookwekker neer(niet te hard), en als er ongeduld zich manifesteert: het zij zo. Je gaat echt niet door als je ongeduld ervaart.
Kies een lichaamsdeel uit waar je naar luistert door te voelen, bv je neuspuntje. Natuurlijk zul je worden afgeleid:kom weer terug naar je onderwerp. Misschien wel 20 keer.
Na afloop je gehele lichaam navoelen.
Succes!
Jantsje Dekker, Hatha-Yoga docente en Klassiek Homeopaat.

 


.
 


OPLEIDING YOGA EN KANKER

De opleiding is prachtig om te doen. 5 Januari geef ik mijn eerste les aan vrouwen met borstkanker.In April rond ik de opleiding af. Tijdens mijn eigen periode van borstkanker maakte ik kennis met de Simonton visie op kanker. Het Simonton Center geeft Opleidingen en daarover ben ik hard aan het nadenken. Het is emtioneel heel zwaar. Een leerling van mij vroeg me op de laatste lesdag van yoga: ”Ga je nu ook eens wat leuks doen?” Maar wat is leuker dan te zien dat mensen zich weer meer ontspannen voelen? En moed krijgen om de kanker te gaan weerstaan? 1 op de 3 mensen krijgt kanker. Dit kan zo niet doorgaan. Op mijn bescheiden wijze zal ik doen wat ik kan.


IK STA WEL EENS VOOR DE SPIEGEL EN IK ZIE..

Tsja, ik sta wel voor de spiegel maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet lang sta: ik popel om aan een nieuwe dag te beginnen, een heerlijk ontbijt te nuttigen, de katten te voederen en mijn persoonlijke ontwikkeling te beginnen voor ik aan het werk ga.
Ik begin met mediteren en dit mediteren doet mij goed: ik krijg soms goede ideeen, ook vaak het goede geneesmiddel dat ik mag aanbieden aan iemand die het moeilijk heeft op dit moment. Soms zijn er veel gedachten als ik begin: net een stel puppies aan een riem die allemaal een andere kant op willen. Het vergt kunst en vliegwerk om ze op 1 lijn te krijgen en te houden.
Mediteren is een prachtig middel om een probleem opgelost of uitgelegd te krijgen.
Mediteren is niet in een zalige snoezelkamer bivakkeren, het is soms een worsteling om rust te kunnen verwelkomen en dat gebeurt soms aan het einde van de mediteertijd.
Maar die rust komt mijn werken met patienten ten goede.
Ik sta dus niet lang voor de spiegel, maar het universum beschikt anders: vaak zijn de mensen die mijn hulp inroepen, de spiegel waarin ik gedwongen word te kijken. En geen 30 seconden, maar anderhalf uur lang. En door het mediteren juist op die spiegelende mensen, word ik een veel betere therapeut. En komen juist die mensen op je pad, die jouw leermeesters zijn. Ik las ergens: ”De beste leermeester is die, met wie je samenwoont. ”Ik heb begrepen dat SOMS scheiden betekent: vluchten, niet je huwelijk willen verbeteren, maar weglopen. Ik spreek nu natuurlijk  van gevallen die mij ter ore en onder ogen zijn gekomen en generaliserend gesproken. En wat doe je als therapeut: loop je weg van die spiegels of blijf je moedig kijken naar jezelf? En ga je met jezelf in conclaaf?



BOEKBESPREKING

Handboek kanker door Henk Fransen
Aanvullende titel: "Hoe je reguliere en alternatieve behandelingen optimaal kunt combineren”
Op de site van Henk Fransen staat ook een filmpje,waarop hij uitlegt wat hij beoogt met dit boek. Je vindt antwoorden op vragen zoals:
- Waar zijn de deskundigen het overeens bij kanker?
- Wat zijn de meest bewezen alternatieve middelen?
- Hoe kun je reguliere en alternatieve behandelingen combineren?
- Hoe verklein je de kans op terugkeer van de ziekte
- Hoe vind je een arts/oncoloog die openstaat voor wat jij wilt?
- Wanneer doe je een second opinion en wanneer niet?
 
Henk is arts en heeft ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van mensen met kanker en heeft veel onderzoek verricht naar de zin en onzin van alternatieve behandelingen en vat zijn bevindingen samen in dit handboek.
Waarom zou je dit boek ook aanschaffen?
Ongeveer 70 procent van de Nederlanders gaat bij kanker op zoek naar alternatieven maar durft of kan daar niet over spreken met de oncoloog. Daardoor blijven ze met veel vragen zitten.
Je krijgt dus een overzicht van alle mogelijkheden. Dat geeft een goed gevoel. Van harte aanbevolen.

Misschien is het ook van belang dat je weet dat Henk een Zorgcentrum opzet in Apeldoorn voor Kankerpatienten. Dit Centrum wil een Behandelcentrum zijn voor reguliere en alternatieve behandelingen. In zijn Handboek lees je er meer over. Ga naar zijn site en deel dit initiatief. (www.henk fransen.nl)  Het is zo’n prachtig idee, dat gerealiseerd gaat worden in 2015. Tevens zal Henk in 2015 ook in mijn Praktijk een lezing verzorgen voor kankerpatienten.


.

Wil je een persoonlijk gesprek met mij:
Jantsje Dekker. Klassiek Homeopaat en Orthomoleculair Therapeut. Tel:0182-584053