Blogs Jantsje Dekker


Negen maanden lang heb ik mij voorgenomen om mijn doelstelling: werken met mensen die kanker hebben, te behalen. De bevalling is gelukt. Ik besloot de Columns in ”De krant van Gouda” even niet te continueren. 8-1-015 verschijnt echter weer mijn column die, naar ik hoorde, soms uitgeknipt wordt en bewaard. En wordt gewaardeerd.
Het was een hectische tijd met veel nieuwe contacten en een Opleiding: 'Yoga en kanker'. Er waren ook contacten die mislukten zoals de 'Gezond Verstand' avonden, gewoon door miscommunicatie. Helaas zijn de kankerpatienten in de omgeving daar de dupe van, daarom heb ik zelf de 'Gezondheid anders bekeken' serie opgezet. Die is belangrijk omdat preventie hoog in het vaandel staat. Ik heb in deze maanden heel veel gelezen en gesproken over kanker. Als ervaringsdeskundige kan ik mijn werk goed doen, is mijn idee.

ORGAAN YOGA EN DE SYMBOLIEK VAN DE ORGANEN ( 1)

De taal van de organen: hoe leer je die?
Waarom zou je die taal leren?
De symboliek van de organen
Yoga en onze organen
 
Wist jij dat de organen ons iets te vertellen hebben? Dat ze bewustzijn intelligentie en herinneringsvermogen hebben?
En dat ze dus letterlijk ziek kunnen worden door bepaalde ervaringen?
Elk orgaan heeft zijn specifieke opdrachten, zijn speciale eigenschappen.
Denk ook aan de vorm, de positie in het lichaam en de embryonale ontwikkeling.
Het is zo boeiend om dat eens na te gaan. Zo krijg je veel meer begrip voor een orgaan.
 
In mijn yogapraktijk, die ik al 25 jaar praktiseer, is het mij al snel duidelijk geworden dat er in het begin niet wordt geluisterd naar het lichaam.
Als een yoga oefening aangeeft,dat die niet heilzaam is voor je, bv door pijn te veroorzaken, pas die oefening dan aan, zodat je die wel prettig vindt.
Je doet toch geen yoga, om gemarteld te worden? Juist ja, om te genieten van wat je doet.
Als je gaat luisteren naar je lichaam, ge je veel meer genieten van je lichaam. Maar we hebben het zo druk op sociale media, dat we geen tijd voor het lichaam over houden.
Daar is nu juist de yogales voor:tijd nemen voor je lichaam.En nooit op je routine werken:er zijn mensen in mijn les die al langer dan 18 jaar bij mij zijn. Maar:yoga is nooit sleur,het is een verrukkellijk nieuw moment en steeds voelt een oefening anders.
Je hebt toch ook niet steeds hetzelfde humeur?
Vanuit de diverse methoden van geneeskunst kan ik specifiek werken op de klachten waarmee mensen komen om yoga te doen. Er zijn klachten van het bewegingsapparaat:geen wonder:men zit uren achter de PC,meestal zonder even te stoppen. En dat merk je.
Maar ook blaas en nierklachten zijn er, hartritme stoornissen enz.
Daarom wil ik een paar blogs wijden aan de diverse organen.
Tevens geef ik een oefening voor de hele week en niet voor EEN keer!
Iedere dag neem je 5 minuten de tijd  om te gaan zitten zonder telefoon, en aanverwandte artikelen, geen storingen van buitenaf dus. Zet desnoods een kookwekker neer(niet te hard), en als er ongeduld zich manifesteert: het zij zo. Je gaat echt niet door als je ongeduld ervaart.
Kies een lichaamsdeel uit waar je naar luistert door te voelen, bv je neuspuntje. Natuurlijk zul je worden afgeleid:kom weer terug naar je onderwerp. Misschien wel 20 keer.
Na afloop je gehele lichaam navoelen.
Succes!
Jantsje Dekker, Hatha-Yoga docente en Klassiek Homeopaat.

INTEGRATIEVE GENEESKUNDE

De integratieve geneeskunde staat steeds meer in de belangstelling. Ik maakte in dit jaar kennis met de arts Henk Fransen. Hij heeft het Handboek kanker geschreven dat in November jl. uitkwam. Het is een schitterend boek voor mensen die de diagnose kanker hebben gekregen en dan voor het blok staan. Wat  moet je nu, na die diagnose? Henk werkt al 25 jaar met kankerpatienten en is bezig met het opzetten van 'Centrum Diaman', waar ik graag aan wil meewerken om dat gerealiseerd te krijgen. Het is een zeer aimabel mens, die mij, na te hebben verteld wat mij voor ogen stond, meedeelde, telefonisch, van mij energie kreeg. Na deze verheugende mededeling heb ik hem uitgenodigd om een lezing te houden in mijn Praktijk voor mensen met kanker. Maar hij is gewend aan een 200 luisteraars, dus daar gaan we wat op verzinnen. In April zal mijn idee gerealiseerd worden.
Cenrtrum Diamant zal  gevormd worden door reguliere artsen en alternatieve artsen en therapeuten. Kijk vooral op zijn site, er zijn You Tube filmpjes te zien op Internet. Deel vooral op facebook hoe dit in 2015/16 verwezenlijkt gaat worden.


WEBSITE VOOR KANKERPATIENTEN

(Hands Webdesign), Marcel Kolenbrander, die tevens fotograaf is, heeft de site gebouwd en gisteren legde ik de laatste hand aan de teksten.
Graag wil ik van jullie horen hoe de site op jullie overkomt, de sfeer is nl. erg belangrijk. Ik heb willen aangeven dat het GEEN doodsvonnis is, als je de diagnose kanker krijgt. Je bent weerbaar. Deze houding geeft meer overlevenden  dan de houding van:meteen je testament maar maken. Dat heeft een onderzoek uitgewezen. Ik blij, dat ik aanvullende zorg mag geven aan kankerpatienten. Mijn ideaal is, in het Centrum van Henk te werken.
www.vitaliteitenkanker.nl


OPLEIDING YOGA EN KANKER

De opleiding is prachtig om te doen. 5 Januari geef ik mijn eerste les aan vrouwen met borstkanker.In April rond ik de opleiding af. Tijdens mijn eigen periode van borstkanker maakte ik kennis met de Simonton visie op kanker. Het Simonton Center geeft Opleidingen en daarover ben ik hard aan het nadenken. Het is emtioneel heel zwaar. Een leerling van mij vroeg me op de laatste lesdag van yoga: ”Ga je nu ook eens wat leuks doen?” Maar wat is leuker dan te zien dat mensen zich weer meer ontspannen voelen? En moed krijgen om de kanker te gaan weerstaan? 1 op de 3 mensen krijgt kanker. Dit kan zo niet doorgaan. Op mijn bescheiden wijze zal ik doen wat ik kan.


IK STA WEL EENS VOOR DE SPIEGEL EN IK ZIE..

Tsja, ik sta wel voor de spiegel maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet lang sta: ik popel om aan een nieuwe dag te beginnen, een heerlijk ontbijt te nuttigen, de katten te voederen en mijn persoonlijke ontwikkeling te beginnen voor ik aan het werk ga.
Ik begin met mediteren en dit mediteren doet mij goed: ik krijg soms goede ideeen, ook vaak het goede geneesmiddel dat ik mag aanbieden aan iemand die het moeilijk heeft op dit moment. Soms zijn er veel gedachten als ik begin: net een stel puppies aan een riem die allemaal een andere kant op willen. Het vergt kunst en vliegwerk om ze op 1 lijn te krijgen en te houden.
Mediteren is een prachtig middel om een probleem opgelost of uitgelegd te krijgen.
Mediteren is niet in een zalige snoezelkamer bivakkeren, het is soms een worsteling om rust te kunnen verwelkomen en dat gebeurt soms aan het einde van de mediteertijd.
Maar die rust komt mijn werken met patienten ten goede.
Ik sta dus niet lang voor de spiegel, maar het universum beschikt anders: vaak zijn de mensen die mijn hulp inroepen, de spiegel waarin ik gedwongen word te kijken. En geen 30 seconden, maar anderhalf uur lang. En door het mediteren juist op die spiegelende mensen, word ik een veel betere therapeut. En komen juist die mensen op je pad, die jouw leermeesters zijn. Ik las ergens: ”De beste leermeester is die, met wie je samenwoont. ”Ik heb begrepen dat SOMS scheiden betekent: vluchten, niet je huwelijk willen verbeteren, maar weglopen. Ik spreek nu natuurlijk  van gevallen die mij ter ore en onder ogen zijn gekomen en generaliserend gesproken. En wat doe je als therapeut: loop je weg van die spiegels of blijf je moedig kijken naar jezelf? En ga je met jezelf in conclaaf?BOEKBESPREKING

Handboek kanker door Henk Fransen
Aanvullende titel: "Hoe je reguliere en alternatieve behandelingen optimaal kunt combineren”
Op de site van Henk Fransen staat ook een filmpje,waarop hij uitlegt wat hij beoogt met dit boek. Je vindt antwoorden op vragen zoals:
- Waar zijn de deskundigen het overeens bij kanker?
- Wat zijn de meest bewezen alternatieve middelen?
- Hoe kun je reguliere en alternatieve behandelingen combineren?
- Hoe verklein je de kans op terugkeer van de ziekte
- Hoe vind je een arts/oncoloog die openstaat voor wat jij wilt?
- Wanneer doe je een second opinion en wanneer niet?
 
Henk is arts en heeft ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van mensen met kanker en heeft veel onderzoek verricht naar de zin en onzin van alternatieve behandelingen en vat zijn bevindingen samen in dit handboek.
Waarom zou je dit boek ook aanschaffen?
Ongeveer 70 procent van de Nederlanders gaat bij kanker op zoek naar alternatieven maar durft of kan daar niet over spreken met de oncoloog. Daardoor blijven ze met veel vragen zitten.
Je krijgt dus een overzicht van je  mogelijkheden. Dat geeft een goed gevoel. Van harte aanbevolen.

Misschien is het ook van belang dat je weet dat Henk een Zorgcentrum opzet in Apeldoorn voor Kankerpatienten. Dit Centrum wil een Behandelcentrum zijn voor reguliere en alternatieve behandelingen. In zijn Handboek lees je er meer over. Ga naar zijn site en deel dit initiatief. (www.henk fransen.nl)  Het is zo’n prachtig idee, dat gerealiseerd gaat worden in 2015. Tevens zal Henk in 2015 ook in mijn Praktijk een lezing verzorgen voor kankerpatienten.


Zelfredzaamheid bij kanker? Nou en of!

Begin Mei kreeg ik binnen EEN week van 3 personen te horen “Ik heb kanker”.
Dat heeft mij erg geraakt omdat ik zelf letterlijk verstijfde toen ik  20 jaar geleden dit vonnis aanhoorde uitgesproken door de oncoloog .
Het gevoel van eenzaamheid herinner ik mij nog goed.
Toen deze blikseminslag was verwerkt was het eerste wat ik deed: alle boeken die ik maar tegenkwam die over kanker handelden, kopen. Dat was een dure tijd, maar ik wist wat mij te doen stond, naast de reguliere behandeling. Ik studeerde nog geen Homeopathie. Mede door deze gebeurtenis ben ik Homeopathie gaan studeren en heb mij onder behandeling gesteld van een Homeopatisch arts, die mij ”uitzonderlijk dapper en moedig noemde”. Die lofprijzing had ik wel nodig. Het gaf mij moed om alle tools die ik op mijn levenspad tegenkwam, aan te pakken. Gelukkig genas ik, maar deze gebeurtenis heeft mijn leven totaal veranderd.
Ik vertel dit, omdat ik na die drie kankergevallen in een week, daadwerkelijk tools wil aanreiken, waaraan je heel veel kunt hebben naast de reguliere behandeling, als je hoort dat je kanker hebt. Je hoeft je nl. niet doodziek te voelen na chemo, je vitaliteit kan in stand gehouden worden. Naast deze columns, die over dit onderwerp gaan (kanker komt steeds meer voor), wil ik  op 31 Mei as, om half elf, persoonlijk iets gaan vertellen over welke tools er zijn en welke juist voor jou, geschikt zouden kunnen zijn. Dat doe ik in mijn eigen fijne Praktijk, aan de Westhaven 54, waar in alle rust naar je wordt geluisterd met aandacht en kennis van zaken.

Wil je een persoonlijk gesprek met mij:
Jantsje Dekker. Klassiek Homeopaat en Orthomoleculair Therapeut. Tel:0182-584053